Un român a creat un sistem de operare mai ieftin decât Windows

73148432.jpg

sistem de operare romanesc windows
Un român a creat un sistem de operare mai sigur decât Windows
Foto Getty

Un IT-ist român din Bistrița-Năsăud a creat primul sistem de operare românesc care ar putea rivaliza cu Windows. El susține că produsul său este mai sigur și mai accesibil decât varianta Windows și s-ar putea economisi milioane de euro dacă va fi adoptat la nivel administrativ local.

Ștefan Brândușă (25 de ani), a creat sistemul de operare având la bază Linux pe care l-a îmbunătățit, relatează Adevărul.ro. Tânărul IT-ist, care acum este programator, a fost fascinat de modul în care funcționează Linux încă din copilărie. În perioada liceului, fiind pasionat de calculatoare, Ștefan s-a specializat singur în sistemele de operare ale calculatoarelor. În mod surprinzător, în 2010, când a terminat liceul, deși ar fi fost firesc să urmeze Facultatea de Informatică, Ștefan a preferat studiul topografiei din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

„Eu am ales să merg pe două pasiuni personale. Una este topografia, iar cealaltă este IT-ul. Deoarece deja ştiam programarea şi eram bun în IT, am mers pe partea de topografie. E o garanţie pentru viitor: în caz că IT-ul cade, va exista mereu o opţiune în plus“. A mărturisit Ștefan.

El lucrează în prezent ca administrator de servere, developer și programator în cadrul celebrei corporații IT Hewlett-Packard (HP), dar acest lucru nu l-a împiedicat să își facă timp pentru propriul proiect de creare a unui sistem de operare unic în România.

„Am început în 2010-2011 să scriu schiţele, singur. Pe parcursul dezvoltării, mi s-au alăturat şi alţi oameni din domeniu. Momentan, suntem trei oameni care dezvoltă constant sistemele de operare: eu, un om din Dobrogea, iar altul din Galaţi.“

627x0.jpg

sistem de operare romanesc windows
Ștefan Brândușă
Foto Adevărul

Ștefan a plecat de la un singur sistem de operare. Din acesta, s-au desprins alte două: Kogaion, pentru utilizatorii de rând și Argent, dedicat serverelor, cloud management, data centers și securitate informatică. Kogaion este atât de simplu de utilizat, încât poate înlocui cu ușurință Windows-ul. De asemenea, Argent poate fi folosit în domeniul fiscal, servicii, informații sau chiar armată.

Chiar și denumirile celor două sisteme de operare sunt de inspirație românească. “Kogaion” a fost inspirat din numele muntelui sacru al dacilor, iar “Argent” provine din latină, referindu-se la argint, care este elemental de bază al serverelor.

Ștefan a vorbit și despre prețul acestor sisteme de operare. „Momentan, Kogaion va rămâne gratuit, dar Argent va avea şi o versiune plătită pe viitor, noi aşa plănuim. În cinci ani, să zicem, Argentul l-aş vedea în administraţia publică, la toate nivelele. Ar reprezenta o economie de peste 5 milioane de euro, bani daţi degeaba de instituţii doar pentru licenţele Windows, care încă nu a rezolvat problema viruşilor. În Argent văd un succes internaţional. Suntem priviţi de către comunităţile de dezvoltatori ca un proiect cu potenţial enorm.“

 

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

Loading...

Citește și