Tu te protejezi? Ce ne sperie și ne fură pe Internet

Ultima actualizare:

    Tu te protejezi?
Tu te protejezi?

O listă cu viruși periculoș definitivă și irevocabilă nu poate fi realizată. Este un domeniu în care lucrurile se schimbă foarte repede și infractorii informatici se adaptează foarte bine. Noi trecem în revistă amenințările la care să fii atent.

Lista cu viruși periculoși este utilă când nu folosești antivirus și vrei să știi la ce să fii atent. Sau să știi ce anume îți poate fura date online și îți poate afecta echipamentul. Virușii informatici sunt probabil la momentul actual cel mai eficient mod de a distruge munca unor companii sau a unor oameni. Vorbesc aici din punctul de vedere al unui utilizator care realizează că un virus poate duce la pierderea datelor personale și din punctul de vedere al unei companii care poate da faliment din cauza unui program malițios scris de cineva cu intenții rele.

Virușii se pot clasifica în multe feluri, după modul în care infectează un computer, după numărul de computere sau dispozitive infectate, după cât de greu este să îl cureți sau după cât de repede se răspândește. Lăsând la o parte aceste clasificări este important să știm ce măsuri să luăm în primul rând pentru a preveni infecția cu virușii și mai apoi, dacă am avut ghinionul de a contracta un malware să știm cum să scăpăm de el. Este important să cunoaștem și tipurile de viruși pentru ca atunci când ne lovim de o problemă să știum cum să reacționăm. Toate aceste lucruri pot fi subiectul a mai multe articole pe viitor însă vom încerca momentan să tratăm mai lejer acest subiect, așa ca de început.

Tipuri de atacuri

Cei mai periculoși viruși sunt aceia care sunt rezidenți în memoria computerului și nu infectează fișiere propriu-zise. Aceștia execută acțiuni, de cele mai multe ori colectează date în funcție de anumiți termeni de căutare. Datele colectate, parole, coduri PIN și unmere de carduri, sunt trimise către un alt computer ce colectează aceste informații și apoi sunt vândute pe piața neagră. Astfel te poți trezi la un moment dat că nu mai ai acces la contul de email sau de social media, sau conturile bancare sunt goale. Soluțiapentru acest tip de infecție este prevenția. Un antivirus instalat în prealabil poate monitoriza eficient comunicarea acestor date și poate preveni la timp aceste pierderi.

Un al doilea tip de atac și nu virus este phising-ul. Acest tip de atac implică de obicei o acțiune a unei persoane care la primirea unui mail sau link pe un mediu de conversație, downloadează un program de dimensiuni mici și apoi îl deschide. Practic te infectezi singur pentru că ai căzut în plasa unui mesaj de la o persoană cunoscută, infectată și ea, în care îți cere să deschizi un document sau să accesezi un link. Din acel moment te poți trezi cu o serie de programe antivirus false care scanează PC-ul îți spune că au găsit niște infecții și cer bani pentru a te scăpa de ele. Aceste atacuri pot fi prevenite dacă sunteți atenți și verificați link-ul primit cu cel real dacă e vorba de un profil de Facebook sau pagina unei bănci. În al doilea caz dacă introduceți datele cardului pentru a efectua o plată e posibil să rămâneți fără bani în cont.

Virușii de tip recompensă sunt de asemenea periculoși din mai multe aspecte. Aceștia vor infecta un PC și se vor activa ori singuri ori când primesc o comandă, blocând accesul la acel PC și cerând o recompensă. Având în vedere că mulți dintre noi avem date la care ținem pe computer, în principal poze cu prietenii și familia, de multe ori acest tip de virus își atinge scopul. De frică să nu pierdem aceste date vom fi tentați să plătim cei 50-100 euro pe care îi cere virusul și să sperăm la deblocarea PC-ului. Pe de altă parte, tu ai avea încredere în cineva de pe stradă care vine și îți ia geanta de pe umăr și apoi îți spune să îi trimiți niște bani și ți-o returnează? Un exemplu foarte clar este virusul Poliția Română. Soluția: Nu plătiți nimic. Există posibilitatea de devirusare a PC-ului respectiv sau de recuperare a datelor la un specialist.

Virușii ce infectează fișierele reprezintă o altă problemă reală. Multe dintre aceste programe malițioase atacă o multitudine de fișiere și le redenumesc sau le modifică proprietățile încât să nu mai poată fi accesate. Se propagă prin intermediul dispozitivelor de stocare și se pot agăța chiar și de atașamentele din mesajele email. Soluția: din nou prevenția și dacă nu a fost eficientă atunci un antivirus plătit își va face foarte bine treaba în cele mai multe situații.

Virușii de tip...

Află toate tipurile de amenințări la care ești expus și citește sfaturile specialiștilor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net