Adevărul despre atei! Motivul pentru care sunt mai inteligenți

Citeste tot despre: 

Un nou studiu indică o legătură între inteligență și religie și arată de ce persoanele necredincioase ar fi mai deștepte decât cele care cred în Dumnezeu. 

Cercetătorii britanici și cei olandezi sugerează că religia ar putea fi un simplu instinct, iar refuzarea acestui instinct ar putea fi un semn al unei inteligențe mai dezvoltate. 

"Dacă religia este un domeniu evoluat, atunci este un instinct, iar inteligența - adică rezolvarea de probleme prin intermediul raționamentului - poate fi considerată drept surprimarea instinctului și afișarea de curiozitate intelectuală, adică deschiderea către posibilități noninstinctuale", scrie Edward Dutton, de la Ulster Institute for Social Research din Marea Britanie, într-un articol publicat într-o revistă de specialitate. 

 

Ideile savanților nu sunt noi, ci sunt bazate pe munca psihologului Satoshi Kanazawa și pe lucrarea lui intitulată "Savanna-IQ Principles". Mai exact, el teoretiza că noi nu ne-am schimbat foarte mult față de strămoșii noștri care cutreierau prin savane, iar asta ar sugera că psihologia noastră este influențată puternic de felul în care primii homo sapien interacționau cu mediul lor înconjurător. 

Oamenii de știință au analizat 63 de studii anterioare și au descoperit că există o asociere negativă între felul în care sunt "construiți" oamenii religioși și inteligență. Merită menționat faptul că acest aspect nu se aplică tuturor indivizilor chiar dacă dovezile arată că majoritatea ateilor sunt mai inteligenți decât majoritatea oamenilor credincioși. 

 

Dutton, alături de la Dimitri Van der Liden la Universitatea Rotterdam, a analizat și legătura generală dintre instinct si inteligență. Cei doi s-au concentrat pe instinctele pe care le manifestăm în vremuri stresante. Inteligența este cea care ne oprește să reacționăm instinctiv în acele momente. 

 

"Dacă religia este, într-adevăr, un instinct, atunci manifestarea religiei va fi mai pronunțată în momentele stresate, când oamenii tind să reacționeze instinctiv și există dovezi clare în acest sens", mai spune Dutton.

Având în vedere că psihologia umană este un domeniu foarte complex, dezbaterea privind inteligența și religia va continua, cu siguranță. 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1