Un miraculos produs al stupului: căpăceala

CLIIMA20140403_0164_1.jpg

Căpăceala de albine
Citeste tot despre: 

Datorită proprietăţilor curative deosebite, căpăceala de albine sau de faguri este unul dintre cele mai valoroase produse apicole.

Acest „medicament", realizat de albine în farmacia stupului, are o aromă deosebită şi păstrează proprietăţile terapeutice ale elementelor active din compoziţia sa: mierea, ceara, propolisul, enzimele şi antibioticele naturale. Din acest motiv, căpăceala de pe faguri are o importanţă medicală greu de egalat.

Ce rol are căpăceala în stup

Căpăceala este capacul de la fagure, cu care albinele "sigilează" mierea depusă în fiecare celulă a stupului pentru a-i conserva calităţile terapeutice. La început, mierea are un conţinut de apă destul de ridicat; de aceea, albinele sunt preocupate să elimine excesul de apă şi mută mierea din celulă în celulă, până când cantitatea de apă se reduce în proporţie de 18% .

În acest moment, pentru a păstra mierea în stup şi calităţile ei curative, albinele sigilează fiecare fagure cu căpăcele făcute din straturi alternative de ceară şi propolis. Ceara contribuie la o bună sigilare a fagurilor, împiedicând pătrunderea aerului şi a invadatorilor în stup, iar propolisul sterilizează mierea. „Când fagurele este căpăcit în proporţie de 2/3, apicultorul ştie că trebuie să recolteze mierea.

El foloseşte un cuţit special cu ajutorul căruia îndepărtează capacele, iar produsul obţinut se numeşte căpăceală", precizează apicultorul Mihai Militaru. Totodată, celelalte substanţe conţinute de căpăceală: mierea, enzimele şi antibioticele naturale au rol antibiotic şi conservant.

Cum se administrează

Datorită substanţelor active din compoziţie, căpăceala reuşeşte să regleze metabolismul organismului, să amelioreze şi să vindece multe boli. Această comoară a stupului, căpăceala, se consumă prin mestecare până când ceara se topeşte în gură.

Totodată, acest remediu intervine în igiena orală ( în cazul stomatitei şi paradontozei), vindecă bolile respiratorii ( laringita, faringita, astmul), de ficat, creşte şi menţine vitalitatea organismului. De asemenea, miraculosul produs apicol are şi efect de lubrifiere a vaselor de sânge, fiind de mare ajutor în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme ale aparatului circulator.

Ţinând seama de calităţile genetice ale rasei de albine, specialiştii disting două feluri de căpăceală : căpăceala uscată (care conţine puţină miere-când între căpăceală şi miere există şi o pernă de aer) şi căpăceala umedă (cu un conţinut mai mare de miere).

Bine de ştiut

Cine doreşte să urmeze un tratament cu căpăceală, trebuie să verifice cu rigoare sursa de unde procură produsul apicol.

Există apicultori care păcălesc consumatorii: ei zdrobesc fagurii de miere pe care-i comercializează ca fiind căpăceală. Dar căpăceala are calităţi terapeutice superioare în comparaţie cu fagurii de miere.

Din păcate, din lipsă de informaţie, miraculosul medicament, realizat în farmacia stupului, este mai puţin consumat de populaţie.Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1