Uite cum te poţi îmbolnăvi chiar la tine acasă!

CLIIMA20140512_0064_1.jpg

Alergiile pot fi declanşate de praf şi acarieni
Citeste tot despre: 

Deşi te fereşti de aglomeraţie, mai ales în sezonul gripei şi al răcelilor, te speli des pe mâini şi ai grijă de tot ce înseamnă igienă şi curăţenie, află că te poţi îmbolnăvi de alergii, viroze, afecţiuni dermatologice, digestive şi respiratorii chiar la tine acasă. Uite la ce să fii atent!

Mucegaiurile şi acarienii provoacă alergii
Inhalarea sporilor de mucegai precum şi expunerea la acarienii ce se găsesc în praful din casă în saltele, perne, în aşternuturile de pat sau înmobilierul tapiţat cresc riscul de apariţie sau de agravare a bolilor alergice.

Aerul condiţionat, riscant pentru plămâni
Expunerea prelungită la aerul condiţionat poate duce la declanşarea bronşitei şi chiar a pneumoniei. Mai exact, dacă filtrele aerului condiţionat nu sunt curăţate sau schimbate periodic, se poate răspândi în aer bacteria Legionella pneumophila. Acest bacil este responsabil de apariţia legionelozei, o boală ce se manifestă prin dureri de cap, febră scăzută, tuse uscată, diaree, dureri musculare şi abdominale. În unele cazuri grave această bacterie duce la apariţia pneumoniei.

Atenţie la muşte, gândaci şi rozătoare!
Un risc mare de îmbolnăvire îl prezintă muştele şi gândacii care circulă prin bucătărie. Dacă nu se iau măsuri de igienă pentru a împiedica pătrunderea şi înmulţirea lor, aceste insecte pot răspândi germenii febrei tifoide şi paratifoide, dizenteriei, hepatitei epidemice, toxiinfecţiilor alimentare şi ai diareei.

Din baie poţi lua stafilococul auriu
În baie se concentrează 25% din microorganismele din casă, spun specialişii. Iar bacteriile pot fi prezente pe toate obiectele din baie, nu doar pe scaunul de la toaletă, pe chiuvetă, robineţi sau cadă. Astfel, dacă nu schimbi suficient de des prosopul şi, mai ales, dacă îl foloseşti împreună cu alte persoane, te poţi infesta cu stafilococul auriu, un microb care se transmise de pe ţesătură pe piele. Aproximativ 50% dintre persoane sunt purtătoare a acestei bacterii şi ea poate cauza infecţii superficiale ale pielii până la afecţiuni servere, precum septicemia şi meningita.

7 lucruri pe care nu le ştiai despre bacterii
-    Pe un tocător se găsesc de 200 de ori mai multe bacterii decât pe o canapea.
-    Un covor poate conţine până la 200.000 de microbi pe centimetru părtrat.
-    Prin intermediul telefonului mobil poţi aduce virusul gripal în casă.
-    Pe un burete de vase sau pe o lavetă există până la 70.000 de bacterii pe centimetru pătrat.
-    Jucăriile din plastic pot adăposti până la 575 de agenţi patogeni pe centimetru pătrat, în timp ce pe oliţa copilului se regăsesc 333 de microorganisme pe centimetru pătrat.
-    Periuţa de dinţi se află pe locul trei în topul celor mai murdare obiecte din casă.
-    O bacterie se multiplică îm 20 de mminute.

Loading...