Uite cum alegi produsele de igienă corporală!

Citeste tot despre: 

Baia este locul în care păstrăm majoritatea produselor de igienă corporală. Însă, nu întotdeauna cumpărăm şi produsele potrivite! Medicul dermatolog Mircea Tampa şi medicul stomatolog Cristina Tănase ne spun la ce să fim atenţi când alegem săpunul, prosoapele, bureţii de baie sau periuţa de dinţi.

Transpiraţia, înlăturată cu săpun antibacterian

Mulţi dintre noi sunt tentaţi să folosească săpunuri antibacteriene puternice.

„Pentru pielea din zonele cu transpiraţie abundentă trebuie utilizat un săpun antibacterian mai puternic.

Însă, pentru uzul zilnic (spălat pe mâini, pe faţă etc.) acest tip de săpun nu e recomandat.

El degresează lipidele produse în scop protector de către piele, iar în lipsa acestei pelicule invizibile de grăsimi pielea va fi expusă agresiunilor din mediu, va avea o rezistenţă mai scăzută şi te poti trezi cu afecţiuni dermatologice", ne spune medicul dermatolog Mircea Tampa.

Ai pielea sensibilă? Foloseşte un săpun pe bază de glicerină!

Pentru pielea feţei este recomandat să folosim un săpun delicat şi hidratant - asta în cazul în care este necesară spălarea feţei cu săpun.

Pentru că, în mod normal, curăţarea feţei cu săpun ar trebui evitată, acesta fiind un produs destul de agresiv.

Pe piaţă există numeroase produse de curăţare a feţei fără săpun (geluri de curăţare).

Pentru pielea sensibilă a mâinilor trebuie utilizat un săpun pe bază de glicerină.

Şi, nu în ultimul rând, trebuie să ştii că spălatul frecvent pe mâini duce la crăparea şi uscarea pielii, iar, în timp, favorizează apariţia eczemelor.

Periuţa de dinţi, cu peri moi şi capete rotunjite

Medicul stomatolog Cristina Tănase ne recomandă să schimbăm periuţa de dinţi o dată la trei luni sau chiar mai repede.

De asemenea, este indicat să cumpărăm produse care au perii moi sau medii şi rotunjiţi.

Periuţa de dinţi ar trebui să aibă capătul de periaj mic, pentru a putea fi manevrată cât mai bine şi pentru a avea o putere cât mai mare de curăţare.

Nu folosi buretele de baie la comun!

„Bureţii de baie utilizaţi la comun, de membrii întregii familii, predispun la transmiterea infecţiilor cutanate - fie ele bacteriene, micotice sau virale.

Bureţii de baie pot reţine murdăria şi diverse particule organice care faciliteaza transmiterea infecţiilor", mai explică medicul dermatolog.

Nu mai punem la socoteală faptul că buretele, prin natura lui, reţine umezeala, un mediu propice formării bacteriilor sau sporilor de mucegai.

Schimbă o dată la trei luni buretele şi înlocuieşte-l cu unul nou!

Bicarbonatul de sodiu distruge smalţul dinţilor

Pentru curăţarea corectăa danturii trebuie să folosim produse special destinate acestei operaţiuni.

Multe persoane însă, în dorinţa de a avea o dantură cât mai albă, folosesc în locul pastei de dinţi bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie sau sare.

E o greşeală! Aceste substanţe, chiar dacă sunt naturale, pot deteriora smalţul dinţilor.

Majoritatea acestor substanţe se regăsesc în componenţa pastelor de dinţi dar în cantităţi foarte mici.

Utilizate frecvent, aceste produse naturiste duc la sensibilizarea şi demineralizarea dentară.

Mircea Tampa, medic dermatolog, Spitalul «Victor Babeş»

«Cumpără prosoape de baie din bumbac!»

Prosoapele de baie trebuie să fie confecţionate din bumbac, deoarece e un material natural şi are o capacitate mai bună de absorbţie a apei comparativ cu prosoapele din materiale sintetice.

Acestea din urmă menţin umezeala la nivelul pielii şi pot deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor şi a ciupercilor.

Prosoapele din material sintetic predispun la diverse afecţiuni alergice cutanate (eczeme).

Un alt sfat extrem de important: nu folosiţi prosopul de baie la comun! Fiecare membru al familiei trebuie să aibă prosopul său personal.

Utilizarea aceluiaşi prosop de către toţi membrii familiei poate duce la transmiterea infecţiilor cutanate (infecţii bacteriene, virale sau micotice - ciuperci).

Cristina Tănase, medic stomatolog, Clinica «Trident»

«Folosiţi aţa dentară, apa de gură şi duşul bucal!»

O igienă orală perfectă presupune folosirea, pe lângă pastă de dinţi şi periuţă de dinţi, a duşului bucal, aţei dentare şi apei de gură.

Spaţiile dintre dinţi sunt foarte greu de curăţat cu periuţa de dinţi, perii acesteia neajungând în aceste zone cu uşuriţă.

Pentru o igienă perfectă trebuie să folosim aţa dentară cel puţin o dată pe zi, de preferat după ce ne-am spălat pe dinţi, înainte de a merge la culcare.

Apa de gură este folosită pentru îndepărtarea resturilor alimentare. Ea pătrunde în zone greu accesibile şi acţionează asupra întregii cavităţi bucale.

Folosită corect, de două ori pe zi timp de 30 de secunde până la două minute, apa de gură va distruge majoritatea bacteriilor care formează placa dentară. Mai mult, are şi efect anticarie.

6 idei pentru strictul necesar


Loading...