Uite cât zahăr ai voie să consumi!

Ultima actualizare:

Chiar dacă zahărul este o sursă de calorii goale, adică nu are un  aport de substanţe nutritive, el are şi un rol benefic, mai exact este un inamic redutabil al stresului, limitându-i efectele asupra organismului. Totuşi, cât de mult este prea mult? Poţi să adaugi zilnic câte puţin în alimentaţia ta sau este mai bine să renunţi de tot la el?

Ce este zahărul?

Toate fructele şi legumele conţin zaharoză, un carbohidrat care se formează în momentul în care planta transformă lumina soarelui în hrana şi energia necesară supravieţuirii.

Zahărul se găseşte în alimente fie în formă naturală, cunoscut sub denumirea de fructoză şi care se găseşte în fructele şi legumele proaspete, şi zahărul adăugat, adică cel introdus în produse în momentul procesării lor. Zahărul adăugat este cel mai periculos pentru sănătatea ta, deoarece 100 de grame conţin aproximativ 400 de calorii, o cantitate care-ţi poate da metabolismul peste cap.

Care este doza recomandată?

Cantitatea zilnică permisă de zahăr diferă de la o persoană la alta, depinzând de vârsta şi de numărul de calorii consumate într-o zi. Totuşi, dacă vrei să eviţi eventuale complicaţii, este bine să te încadrezi în maximum 20 de grame de zahăr pe zi, adică echivalentul a 5 linguriţe.

Atenţie! Această cantitate de zahăr include şi zahărul care se găseşte deja în alimentele pe care le consumi zilnic, nu doar cel pe care-l adaugi tu în preparate.

Cantitatea de zahăr consumată trebuie să scadă pe măsură ce înaintezi în vârstă. Astfel dacă în perioada adolescenţei aveai voie la 6 linguriţe de zahăr pe zi, după vârsta de 30 de ani îţi sunt permise doar 5, iar după 45 de ani ar trebui să te limitezi la maxim 3. Dacă depăşeşti această doză eşti predispusă la acumularea de kilograme în plus, dar şi la apariţia unor probleme de sănătate precum diabetul de tip 2 sau obezitatea.

Unele fructe au mult zahăr

Şi cantitatea de zahăr care se găseşte în stare naturală în fructe, aşa numita fructoză, consumată în exces, poate favoriza acumularea de kilograme în plus. Din acest motiv este bine să ai un meniu echilibrat, în care să alternezi fructele cu un aport ridicat de zahăr, cu cele cu un conţinut mai scăzut.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net