Trăieşti la oraş? Ia vitamina B

Poluarea din aer este principalul inamic al sănătăţii oamenilor care trăiesc la oraş. Pentru a face faţă expunerii zilnice la acest element nociv din viaţa noastră, este nevoie de o alimentaţie isteaţă, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar vitamina B nu ar trebui să lipsească.

Peste 92% din populaţia planetei este expusă zilnic poluării. Cercetătorii au descoperit că orăşenii care au luat zilnic doze mici de vitamina B au reuşit să îşi întărească sistemul imunitar şi să facă faţă mai bine efectelor poluării. 

Printre cele mai periculoase substanţe toxice cu care intră în contact orăşeanul de rând sunt suflaţii şi carbonul negru, care pătrund adânc în plămâni şi în sistemul cardiovascular. Efectele lor asupra organismului sunt responsabile de reducerea duratei de viaţă pentru că declanşează mecanisme care au puterea de a bloca sau inhiba genele cu rol activ în sistemul imunitar. 

Cercetătorii de la Universitatea din Harvard au testat peste 1.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani pentru a sesiza aceste mutaţii genetice cauzate de toxine. Însă în cazul persoanelor care luau zilnic suplimente alimentare pe bază de vitamina B, adică 2,5 mg de acid folic, 50 mg de vitamina B6 şi 1 mg de vitamina B12, aceste mutaţii cauzate de poluare nu se mai produceau. Însă, conform doctorului Zia Zhong, de la Universitatea Harvard, descoperirea „antidotului la efectele poluării nu înseamnă că a fost descoperită soluţia universală a acestei probleme”. 

Raportul OMS cu privire la acest aspect menţionează că doza zilnică de B-uri nu reuşeşte să contracareze în totalitate efectele nocive ale poluării specifice unor oraşe „negre” precum Toronto sau Beijing. Ci doar ajută organismul să lupte cu bombardamentul de toxine.

 

Ce alimente sunt recomandate

 • Vitamina B1: seminţele de floarea-soarelui, fisticul, nucile, cerealele integrale, fasolea, porumbul gătit etc.
 • Vitamina B2: ciupercile, spanacul, laptele, păstăile de soia, nucile şi ouăle.
 • Vitamina B3: carne albă, miel, alune, cartofi, ton, somon, sparanghel, morcovi, zmeură, pepene galben, vinete, mazăre. 
 • Vitamina B5: iaurtul, avocado, cartofii dulci, ouăle, floarea-soarelui, conopidă, porumbul, varza creaţă şi zahărul. 
 • Vitamina B6: cartofii gătiţi în coajă, bananele, somonul, pui, spanacul, avocado, carnea de curcan, fasolea păstăi etc. 
 • Vitamina B7: morcovi, migdale, alune, lapte de capră, lapte de vacă, fructe de pădure, ceapă, castraveţi, varză. 
 •  Vitamina B9: spanacul, sparanghelul, roşiile, lintea, citricele, ficatul de pasăre etc.
 • Vitamina B12: tonul, somonul, lactatele, fructele de mare, ouăle, carnea de pui sau ficatul de porc.
Loading...
 
 

Citește și

 • Fără vitamine, organismul nu poate funcţiona în parametri normali. În afara laptelui matern, nici un alt aliment nu conţine tot necesarul de substanţe nutritive de care corpul tău are nevoie. De aceea este bine să ai grijă ca hrana ta să fie cât mai diversificată. Află detalii din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

 • vitamine

  Deficiența de vitamine a devenit o problemă întâlnită la tot mai multe persoane, mai ales la sfâșitul iernii. Din cauza lipsei de vitamine ne simțim în această perioadă slăbiți și apatici, iar organismul nostru devine vulnerabil în fața virusurilor.

 • Fără vitamine, organismul nu poate funcţiona în parametri normali. În afara laptelui matern, nici un alt aliment nu conţine tot necesarul de substanţe nutritive de care corpul tău are nevoie. De aceea este bine să ai grijă ca hrana ta să fie cât mai diversificată. Află detalii din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

 • vitamina C, macese, surse vitamina C, citrice, importanta vitamina C

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1