Tot ce trebuie să știi despre dializă

Ultima actualizare:

    Se impune tratament prin dializă când diverse boli de rinichi au ajuns în stadiul de insuficienţă renală avansată.www.clicksanatate.ro
Se impune tratament prin dializă când diverse boli de rinichi au ajuns în stadiul de insuficienţă renală avansată.www.clicksanatate.ro

Atunci când rinichii nu mai pot îndepărta din corp excesul de lichide și deșeurile metabolice, este nevoie de dializă. Această procedură nu vindecă rinichii, ci doar îi înlocuiește.

Ce este?

Dializa este tratamentul medical prin care se elimină din organism apa și sărurile în exces și toxinele. De asemenea, ajută la controlul tensiunii arteriale și menține un nivel potrivit în corp al unor substanțe precum potasiul și sodiul. Nu toate funcțiile renale pot fi însă preluate de dializă. De pildă, nu corectează funcția endocrină a rinichilor.       

Când se face?

Se impune tratament prin dializă când diverse boli de rinichi au ajuns în stadiul de insuficiență renală avansată. Este nevoie de dializă temporar (insuficiența renală acută) sau în ultimul stadiu al bolii de rinichi (forma cronică).

De câte tipuri este?

Există mai multe tipuri de dializă, cele folosite cel mai des în țara noastră fiind hemodializa și dializa peritoneală, ambele având același scop. Alegerea tipului de dializă depinde de stadiul insuficienței renale și de bolile asociate.

Hemodializase realizează cu ajutorul unui aparat, lângă care va sta pacientul în timpul tratamentului. În cadrul acestui tip, se pun în contact, prin intermediul unei membrane semipermeabile (dializor) cu rol de filtru, sângele cu o soluție specială. Sângele circulă printr-un sistem de tuburi, trecând de mai multe ori prin dializor. Pentru acest lucru, se introduc în antebraț 2 ace, care sunt conectate la sistemul de tuburi ce direcționează sângele spre filtru. Unul dintre aceste ace extrage sângele, iar celălat îl reîntoarce curățat în corp. Hemodializa se face în spital, în general 3 zile pe săptămână, și durează, de regulă, 4 ore.

Dializa peritoneală folosește ca înlocuitor al membranei de filtrare a rinichiului peritoneul, foița care acoperă natural organele din abdomen (stomac, ficat, intestine). Soluția de dializă peritoneală este introdusă în zona peritoneală printr-un cateter care rămâne permanent în cavitatea abdominală. Cateterul, care este introdus de un chirurg sau un nefrolog, va rămâne în permanență în corp, doar o parte din el ieșind prin piele, pentru realizarea schimburilor necesare (îndepărtarea soluției cu toxine și înlocuirea ei cu soluție de dializă proaspătă). Este nevoie ca soluția de dializă să rămână câteva ore în contact cu membrana peritoneală. Ulterior, excesul de apă și materiile reziduale sunt eliminate în lichidul de dializă. Tratamentul se efectuează ziua (de 3-4 ori) sau noaptea, cu ajutorul unui dispozitiv. Dializa peritoneală se poate face acasă, la serviciu sau la școală. 

Află pe clicksanatate.ro ce efecte secundare are dializa!

Dieta cu brânză, roșii și mere

Cum scapi de acnee

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net