Ţi-e mereu poftă de dulce? Poţi avea diabet!

Ultima actualizare:

Dacă pierzi în greutate fără vreun motiv sau dacă simţi nevoia să bei multă apă, este posibil să suferi de diabet zaharat, dar acestea nu sunt singurele indicii care te pot duce cu gândul la această boală. Citeşte mai multe în revista „Click! pentru femei“!

Alături de un nivel crescut al glicemiei, diabetul e semnalat de senzaţia de gură uscată, nevoia de a bea (chiar şi patru litri de apă pe zi) şi de a mânca tot timpul, urinarea în cantităţi mari, scăderea în greutate. Potrivit medicului diabetolog Adrian Copcea, „în formele extreme ale hiperglicemiei pot apărea inclusiv greaţa, vărsăturile, mirosul de acetonă al pielii”.

Unele semne sunt subtile. Sunt situaţii în care diabetul nu are simptome uşor de observat. Alteori, pot fi semne care n-au legătură în aparenţă cu această boală: mâncărimi ale pielii, infecţii urinare care apar în mod repetat, răni care se vindecă greu, tulburări de vedere, oboseală. În plus, sunt cazuri în care diabetul provoacă unele complicaţii ale sistemului nervos, ceea ce poate da furnicături sau amorţeli ale extremităţilor. Medicul Copcea atrage atenţia asupra faptului că „până şi anumite sindroame din sfera endocrină sau ginecologică se înrudesc cu diabetul prin intermediul defectelor insulinei, cum e sindromul ovarelor polichistice. ”.

Foamea exagerată sau lipsa apetitului

Absenţa senzaţiei de foame ori, dimpotrivă, pofta de mâncare exagerată, ca şi obţinerea cu greutate a senzaţiei de saţietate ar trebui să-ţi pună un semn de întrebare în privinţa sănătăţii. Ele apar îndeosebi la persoanele plinuţe, în stadiul incipient al bolii sau chiar înainte de instalarea diabetului.

Pofta crescută de dulciuri

Senzaţia intensă de foame şi pofta de dulciuri sau de diverse băuturi foarte dulci pot apărea ca urmare a stresului şi se aseamănă cu simptomele cauzate de glicemia scăzută (hipoglicemia). Au fost observate de medici cazuri în care ele au apărut cu ani buni înainte de declanşarea diabetului zaharat. 

Cum se diagnostichează boala

Primul lucru pe care-l poţi face dacă bănuieşti că ai avea diabet e să-ţi verifici glicemia. Apoi, programează-te la medicul de familie sau diabetolog pentru interpretarea rezultatelor. „Testele suplimentare precum dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) sau testul de toleranţă la glucoză poate confirma sau exclude diagnosticul de diabet. Odată stabilit nivelul dezechilibrului metabolismului glucidic, diabetologul stabileşte planul de tratament şi de monitorizare pe termen lung“, explică medicul Adrian Copcea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net