Te pregătești de petrecere? Uite cum să eviți ”drogul violului”

Ultima actualizare:

    Atenție la băuturile din pahare, atunci când mergeți la pereceriFOTO: Unsplash.com
Atenție la băuturile din pahare, atunci când mergeți la pereceriFOTO: Unsplash.com

Auzim tot mai des despre acest drog care este consumat la unele petreceri. Adolescente și tinere ajung protagonistele unor orgii sexuale fără să aibă puterea să se opună. Mia mult, a doua zi nici nu mai țin minte ce s-a întâmplat pentru că substanța provoacă amnezie. Specialiștii că putem evita să fim drogați dacă suntem atenți la băuturile pe care le consumăm.

Radu Țincu, cadru medical secția ATI a Spitalului Floreasca a vorbit la Digi24 despre „drogul violului”. Medicul a explicat care sunt primele semne ca cineva a ingerat substanța, cum acționează și cât de periculoase sunt efectele pentru comportamentul persoanei care l-a înghițit.

Ce este ”drogul violului”

GHB (acid Gama HidroxiButiric) sau „drogul violului” este unul dintre cele mai puternice din acest secol, potrivit medicilor, și o amenințare majoră la adresa femeilor. Administrarea acestuia transformă victimele în păpuși umane, care pot fi manipulate cu ușurință, după bunul plac al violatorilor.

Doctorul Radu Țincu, medic ATI Spitalul Floreasca, a spus că sunt mai multe substanțe sub această „umbrelă” a „drogului violului”. ”Discutăm de acidul gama hidroxibutiric, spre exemplu, care este o substanță care produce sedare și relaxare, discutăm de alcool, care este unul din componentele obligatorii în această compoziție, pentru că potențează. Există un efect sinergic”,a precizat Dr. Radu Țincu.

Conform specialistului, această substanță poate să producă o stare de somnolență, stare de dezinhibiție, în care să nu mai poți să te opui din punct de vedere al conduitei morale și să nu ai nici capacitatea fizică să te opui.

”Mai sunt și altele, dincolo de alcool. Ketamina, de exemplu, este o substanță care produce o disociere între activitatea psihică și activitatea fizică. Adică avem prezentă activitate psihică, ne gândim, avem capacitatea de a gândi, însă această capacitate de gândire este alterată. Apar anumite halucinații, dar nu avem capacitatea fizică de a ne opune”, a mai preciazat medicul.

Simptomele consumului ”drogului violului”

Substanțele folosite în cazul acesta, al unei tentative de viol, fac victima în primul rând să fie dezinhibată și să accepte cu ușurință propunerile pentru întreținere de raporturi sexuale.

„Drogul violului” produce amnezie. „Se trezește a doua zi dimineață pe plajă, sau într-o cameră de hotel și nu-și mai amintește ce s-a întâmplat pe parcursul ultimelor ore”. Medicul a mai precizat că în aceste cazuri, agresorii sunt greu de depistat deoarece amnezia victimei duce la imposibilitatea depunerii unei plângeri, de multe ori nu-și mai amintește cum arăta agresorul, cine era agresorul sexual.

Potrivit Clicksanatate.ro, principalele efecte ale consumului drogului violului sunt:

·        Greaţa

·        Vărsăturile

·        Confuzia mintală

·        Durerile de cap

·        Somnolenţa

·        Ameţelile

·        Probleme de respiraţie

·        Anxietate, delir, paranoia, depresie

·        Amnezie – mai ales când este combinat cu alcoolul

În caz de supradoză, pot apărea:

·        Crize de epilepsie

·        Scăderea temperaturii corporale

·        Somn profund până la comă

·        Scăderea respiraţiei şi a ritmului cardiac

Efectele drogului violului asupra sistemului nervos sunt cumulative. În cazul grave, consumul de GHB poate duce la deces.

Cum se poate evita ingerarea drogului violului

Drogul violului este livrat, de obicei, în paharele de băutură, asociată cu alcoolul. Se folosește astfel, deoarece alcoolul accelerează efectul, astfel încât simptomele apar la 15- 30 de minute din momentul ingerării. Pentru marea majoritate a acestor substanțe, efectul durează undeva la 3, 4 ore, unele chiar până la 8, 12 ore.

Medicul Radu Țincu a mai spus că unele din substanțele din componența acestui drog sunt greu de despistat, însă altele se pot descoperi în urma examenelor toxicologice, cum sunt anumite benzodiazepine, nu le dau numele pentru a nu crea curiozitatea oamenilor, dar acestea se pot depista la examenele toxicologice, chiar la 12, 24 de ore de la momentul administrării.

Cum să evităm să fim drogați

Pentru a evita să ingerăm substanțe periculoase împreună cu băuturile de la petreceri, nu trebuie să acceptăm pahare de la necunoscuți. Băutura trebuie acceptată doar de la barman, eventual preparat sub ochii noștri. De asemenea, dacă sunteți la petrecere, nu mai consuma băutura dacă ai lăsat-o pe masă și ai plecat la toaletă.

Dacă apar primele simptome, trebuie să apelăm la prietenilor care ne însoțesc și cineva trebuie să cheme ambulanța.  

Citește și:

Ștefania Costache de la "iUmor", abuzată de medicul stomatolog? “M-a drogat, m-a pipăit în zonele intime, mi-a pus mâna pe sâni”

Întâmplare șocantă în Vama Veche! Turistă: "O fată dezbrăcată urla pe trotuar". Ar fi fost victima "drogului violului"

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
supermarket 5202138 1280 jpg
Ziua Regalităţii  10 Mai, ziua cu triplă semnificaţie istorică jpeg
Muste insecticide larvicide capcane scaled jpg
izvorul tamaduirii ce nu ai voie sa faci in aceasta zi sfanta ca pastele 1 jpg jpeg
icoana Izvorul Tamaduirii
Taylor Swift Foto Shutterstock
castel franta primar jpg
izvorul tamaduirii istoric jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net