Sortimente de brânză: pe care e bine să le incluzi în dietă

branzeturi.jpg

branzeturi, cea mai sanatoasa branza, cum alegi branza, cum stii ca e proaspata branza
Dintre tipurile de brânză, cele moi (de vaci, caş, urdă etc.) se alterează mai rapid.
www.clicksanatate.ro

Nu puține sunt opțiunile pe care le ai când ajungi la raionul cu brânzeturi din magazine. Care sunt mai sănătoase, cum știm când sunt proaspte? Îți răspundem pe rând la toate aceste întrebări!

Brânzeturile sunt sursă valoroasă de substanţe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal. Indiferent de tipul ales, brânzeturile pot completa aportul de vitamine (A, D, E, K) şi minerale (calciu, fosfor, magneziu), motiv pentru care sunt un aliment de bază pentru toate categoriilor de vârstă.

Indicatori ai prospețimii

În timp ce la unele alimente ne dăm seama de prospeţime după aspect, la altele, precum brânza sau carnea, trebuie să ne bazăm mai mult pe miros, spun specialiştii. Dintre tipurile de brânză, cele moi (de vaci, caş, urdă etc.) se alterează mai rapid.

Dacă brânza este moale, lipsită de textură şi acoperită de strat protector, iar mirosul este unul puternic (asemănător cu cel amoniacului), atunci nu este proaspătă.

„Nu este suficient ca un produs să arate proaspăt ca să fie sănătos. Cel mai bine este ca brânzeturile să fie cumpărate doar din locuri speciale, cu condiţii adecvate de păstrare şi transport”, explică Mihaela Gologan, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice la Regina Maria – Reţeaua Privată de Sănătate.

Ce alegi dacă ai intoleranță

Unele persoane nu pot digera lactoza din brânzeturi (intoletanţă la lactoză). În acest caz, consumul de lactate poate duce la apariţia stării de greaţă, a balonării şi a crampelor abdominale. Cu toate că lactatele trebuie excluse din alimentaţie, ele pot fi înlocuite de unele produse speciale, fără lactoză.

„ La persoanele adulte care au o uşoară intoleranţă la lactoză, se pot consuma produse lactate acide (iaurt, chefir), unde o parte din lactoză este transformată în acid lactic. De fiecare dată este foarte importantă tolerabilitatea individuală. O variantă tot mai răspândită este şi cea brânzeturilor vegetale, cum sunt cele din soia”, explică nutriţionistul.

Află pe clicksanatate.ro care sunt cele mai sănătoase sortimente de brânză

Durerile renale: când este cazul să te îngrijorezi

Ce nu știai despre oțetul balsamic

 

loading...
Loading...

Citește și

  • Deseori, brânzeturile ocupă un loc privilegiat pe lista preferinţelor alimentare. Nutriţioniştii însă ne recomandă să alegem sortimentele sărace în grăsimi.

  • branza, lapte, anorexie, apc, clicksanatate

    Mâncaţi brânzeturi pentru că ştiţi cât de multe beneficii aduc organismului? Din păcate, specialiştii spun că dacă obişnuiţi să o luaţi din comerţ, lucrurile nu stau chiar aşa. Mâncaţi brânzeturi pentru că ştiţi cât de multe beneficii aduc organismului? Din păcate, specialiştii spun că dacă obişnuiţi să o luaţi din comerţ, lucrurile nu stau chiar aşa.