Și cazurile ușoare de COVID-19 pot lăsa urme asupra creierului. Descoperirea oamenilor de știință

Ultima actualizare:

    Cercetătorii au descoperit cum este afectat creierul de COVID-19FOTO: Unsplash.com
Cercetătorii au descoperit cum este afectat creierul de COVID-19FOTO: Unsplash.com

Formele grave de COVID-19 pot lăsa sechele asupra pacienților, o perioadă îndelungată de timp. Însă, cercetătorii au descoperit că și cazurile ușoare de boală pot lăsa urme asupra creierului.

Cercetătorii strâng încontinuu informații despre consecințele infecției cu SARS-CoV-2 asupra organismului uman. Au fost descoperite leziuni ale creierului provocate de COVID-19, prin encefalită, accidente cerebrale și prin lipsa de oxigen, iar acest lucru se observă și la persoanele care nu au avut forme grave de boală, se arată într-un sudiu citat de Doc.ro.

Cum afectează COVID-19 creierul uman

În august 2021, un studiu preliminar, dar la scară largă, care  investiga modificările creierului la persoanele care au trecut prin COVID-19 a atras atenția în cadrul comunității de neuroștiințe. În acest studiu, cercetătorii s-au bazat pe o bază de date existentă numită Biobank, care conține date despre imagini cerebrale de la peste 40.000 de persoane din Marea Britanie, începând cu 2014, conform ncbi.nlm.nih.gov. Acest lucru înseamnă că au existat date de imagistică a creierului pentru toți acei oameni de dinainte de pandemie.

Cercetătorii au analizat datele de imagistică a creierului și apoi i-a rechemat pe cei care fuseseră diagnosticați COVID-19 pentru scanări suplimentare ale creierului. Apoi au comparat persoanele care au trecut prin COVID-19 cu participanții care nu avuseseră această boală, luând în considerare vârsta, genul, data testului inițial și locația studiului, precum și de factorii de risc comuni pentru boală, precum variabilele de sănătate și statutul socio-economic.

COVID-19 afectează materia cenușie?

În timpul cercetărilor au fost descoperite diferențe semnificative în ceea ce privește materia cenușie (alcătuită din corpurile celulare ale neuronilor care procesează informații în creier) între persoanele care fuseseră bolnave de COVID-19 și cele care nu. Grosimea țesutului de substanță cenușie din regiunile creierului cunoscute sub numele de lobi frontali și temporali era mai redusă în grupul de participanți care avuseseră COVID-19, diferind de tiparele tipice observate în grupul de participanți care nu trecuseră prin boală.

În populația generală, spun cercetătorii, este normal să se observe unele modificări ale volumului sau ale grosimii substanței cenușii în timp, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dar modificările au fost mai mari decât în mod normal la pacienții care avuseseră COVID-19.

Când oamenii de știință au analizat separat persoanele care avuseseră o formă suficient de gravă de COVID-19 pentru a necesita spitalizare, rezultatele au fost aceleași ca și pentru persoanele care avuseseră COVID-19 într-o formă ușoară. Adică, până și cazurile ușoare de COVID-19 pot lăsa urme asupra creierului.

Citește și:15 lucruri fascinante despre creier. Câți neuroni avem și ce abilități are un geniu

6 alimente esențiale pentru creier și memorie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net