Sfatul nutriționistului: Ce să mănânci pentru a rămâne mai ușor însărcinată

Ultima actualizare:

    Mai puține dulciuri, mai multe fructe și legume, spune nutriționistul Wasim Nazer
Mai puține dulciuri, mai multe fructe și legume, spune nutriționistul Wasim Nazer

Dacă îți dorești să rămâi însărcinată și vrei să-ți pregătești trupul astfel încât să ofere celui mic mediul perfect pentru a se dezvolta, atunci e bine să acorzi mai multă atenție alimentației. Anumite fructe, legume și mâncăruri influențează activitatea hormonală și vin cu un aport de vitamine, minerale și acid folic.

„În cabinetul meu ajung foarte des doamne care-și doresc să rămână însărcinate și care nu reușesc deși toate analizele arată că nu există probleme de sănătate. Atunci, eu obișnuiesc să le întreb: ce mănânci?, fumezi?, faci abuz de cafea sau de alcool?, ești stresata? În procesul procreării, calitatea produselor consumate este mai mult decât esențială. O dietă special concepută în a da start procesului de ovulație, crește fertilitatea”, spune nutriționistul Wasim Nazer, care a făcut o listă a alimentelor recomandate înainte de sarcină.

  • Fructe și legume proaspete sunt o sursă importantă de antioxidanți și de vitamine. Sunt bune și sănătoase: portocalele, salata, spanacul, ridichile pentru că sunt bogate în acid folic.
  • Cereale integrale, deoarece conțin acid folic, o vitamină din categoria B, cu efecte dovedite asupra sănătății fătului și cu rol de prevenire a defectelor la naștere (spina bifida). În plus, cerealele integrale reglează ovulația.
  • Acizii grași, care se găsesc într-o varietate de pești cum ar fi somonul, sardinele sau heringul, sunt esențiali pentru creșterea fertilității, deoarece reduc stresul și reglează hormonii sexuali. Dacă nu consumi pește, înlocuiește-l cu avocado, nuci sau semințe de in.
  • Conform unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Harvard, femeile care au în meniul zilnic lactate nedegresate au mai rar probleme cu ovulația.
  • Carnea roșie conține fier, esențial în dieta pentru sarcină și pentru orice femeie care vrea să conceapă un copil.

Ia acid folic cu cel puțin 3 luni înainte de concepție

Femeile care își planifică o sarcină e bine să înceapă să ia acid folic cu cel puțin 3 luni înainte de momentul concepției, acesta scăzând riscul de anomalii genetice fetale. Tubul neural al copilului se formează în primele 28 de zile de sarcină, iar acidul folic este vital încă din prima zi. Astfel, până când afli că ești însărcinată, pot trece câteva săptămâni importante, fiind prea târziu pentru a remedia deficiențele din organism. Acidul folic se găsește sub formă de suplimente sau în alimente: avocado, broccoli, citrice, verdețuri, leguminoase, nuci/semințe, gălbenuș de ou, banane, mazăre, ananas, fasole verde, sparanghel etc.

Atenție la siluetă!

O nutriție greșită nu doar că aduce un surplus de kilograme, dar poate afecta fertilitatea fiind binecunoscut faptul că obezitatea este una dintre cauzele infertilității. Așadar, mănâncă sănătos și, dacă ai kilograme în plus, încearcă să mai slăbești. Dieta trebuie ținută sub supravegherea unui medic, nu după ureche, căci ți-ai putea priva organismul de nutrienți esențiali. 

Și, dacă până în acest moment, al preconcepției, motivația de a renunța la țigări nu era suficient de puternică, de acum lucrurile ar trebui să meargă mult mai ușor, cu atât mai mult cu cât studiile au demonstrat că fumatul afectează fertilitatea în cuplu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net