Sarcină după 35 de ani? Din ce în ce mai greu

Ultima actualizare:

Cariera, situaţia materială nemulţumitoare, numărul mai mare de relaţii pasagere în detrimentul unei căsătorii, acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care tot mai multe femei aleg să devină mame după 35 de ani. Amână până când va fi prea târziu, avertizează medicii, care explică ce se întâmplă în organismul femeii după această vârstă şi care sunt riscurile.

Problemele de fertilitate apar mai ales în decada 30-40 de ani. După 35 de ani, fertilitatea scade într-un ritm accelerat, iar femeile care îşi doresc copil trebuie să facă investigaţii după 6 luni de încercări nereuşite pe cale naturală. “Vârsta e considerată la ora actuală cel mai important factor pentru a prezice şi fertilitatea, şi riscurile unei sarcini. Toate celelalte cauze ale infertilităţii, până la un punct, pot fi controlate prin tratament, mai poţi face ceva. Pentru efectele vârstei nu există nici o soluţie eficientă. Peste 90% din celulele reproductive de peste 40 de ani au defecte acumulate de-a lungul vieţii. Şi oricât am încerca să le îmbunătăţim, nu avem cum. Şi atunci, va trece mult mai mult timp până să apară sarcina, iar sarcinile vor fi avortate mult mai frecvent. În plus, se elimină foarte multe sarcini fără să se ştie. De exemplu, întârzie 2-3 zile menstruaţia - poate fi vorba de o sarcină incipientă pierdută”, spune medicul Laura Dracea, unul dintre cei mai buni experţi români în tratamentul infertilităţii. 

Laura Dracea
Laura Dracea

Cu cât sarcina se amână mai mult, cu atât scad şansele de a o obţine pe cale naturală. În aceste condiţii, singura soluţie rămâne fertilizarea in vitro. Dar nici pe aceasta nu ne putem baza 100%. “Persoanele tinere, sub 35 de ani, reuşesc frecvent de la prima procedură. După 38-40 de ani, calitatea celulelor reproductive scade semnificativ şi este nevoie, de obicei, de mai multe proceduri FIV pentru a obţine o sarcină viabilă”. După 44 de ani, singura opţiune realistă este fertilizarea in vitro cu ovocite donate, de la o donatoare tânără. “Se poate face FIV cu succes şi după 45 de ani şi lumea presupune că este vorba de celule proprii. Dar, în cele mai multe cazuri, la aceste vârste vorbim de tratamente făcute cu donatori. Este singura opţiune după o anumită vârstă”, adaugă specialistul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net