Plante care tonifică organismul

cata22-23-sante-12602077_xl.jpg

Cătina este adesea numită polivitamina naturală
Citeste tot despre: 

E foarte bine să ţinem o cură cu vitamine şi minerale din când în când – mai ales primăvara, când organismul este slăbit. Cel mai bine e ca substanţele nutritive să provină din surse naturale, fiind astfel mai uşor asimilate de organism. Află detalii din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

Cătina, polivitamina naturală

Gustul ei acru-astringent e garanţia că e plină de vitamina C. Culoarea portocalie indică faptul că fructele sunt bogate în betacaroten, precursorul vitaminei E. Bogată în vitaminele B1 şi B2, acid folic, acizi graşi, fitosteroli (compuşi care reduc nivelul colesterolului rău), cătina e adesea numită polivitamina naturală. Se poate prepara un vin de cătină astfel: într-un vas de sticlă se pun 1 kg de fructe zdrobite, peste care se toarnă 5 l de apă fiartă şi răcită şi 1,5 kg zahăr. Pentru grăbirea fermentării, se recomandă să se adauge puţină drojdie de vin. Se lasă 15-20 de zile, apoi se decantează în sticle, împreună cu uleiul portocaliu care se adună la suprafaţă. Se iau 2-3 linguri de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

Măceşele stimulează imunitatea

Extrem de generoase cu vitamina A, B, C, E, flavonoide (cu proprietăţi antioxidante), măceşele mai furnizează şi fier, magneziu, acizi organici, care impulsionează sistemul imunitar.
Se consumă sub formă de pulbere (pulpa bine uscată şi măcinată), de 3 ori pe zi, după fiecare masă, ca atare sau amestecată cu miere.

Urzica, bună în anemii

Se recomandă cel mai des în anemiile specifice primăverii. E antiinflamatoare, are efect puternic vitaminizant. Îmbunătăţeşte considerabil acţiunea sistemului imunitar. E benefică în stări de oboseală, astenie şi depresie. Se face o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită. Se beau 3 căni pe zi. Din planta uscată şi măcinată se obţine o pulbere, din care se iau câte 3-4 linguriţe pe zi, în cure de 30-60 de zile. Urzica proaspătă poate fi folosită în mâncăruri, pentru efectul ei revigorant. Se poate bea şi apa în care a fost opărită planta.

Loading...