Oficial, vară în calendar! Cum ne protejăm de soare și de ce trebuie să facem acest lucru

Ultima actualizare:

    Sezonul estival abia începe, însă deja ne imaginăm cum alergăm spre apa măriiFOTO: Pixabay.com
Sezonul estival abia începe, însă deja ne imaginăm cum alergăm spre apa măriiFOTO: Pixabay.com

Oficial, a venit vara! Deși începutul acestui sezon este un pic mai ploios și rece, în acest an, nu putem să nu ne gândim deja la vacanță, soare, mare. Specialiștii ne îndeamnă la precauție atunci când mergem la plajă pentru a nu avea probleme de sănătate.

Chiar dacă vremea din ultima perioadă ne face să ne dorim mai mult căldura, este bine să evităm să stăm direct în razele soarelui neprotejați. Putem face insolație și chiar dezvolta cancer de piele. Folosind însă creme protectoare și haine adecvate, vom reuși să avem o vară frumoasă.

Dacă vrem să avem o vacanță liniștită la malul mării, este bine să ținem cont de câteva reguli care ne ajută să ne menținem sănătoși.

1. Este indicat să evităm expunerea la soare între orele 11.00 – 16.00. Razele UV ale soarelui sunt cele mai puternice în acest interval.

2. Nu trebuie să uităm să aplicăm produsele cu factor de protecție UV  înainte de expunerea la soare, dar şi înainte de a intra în apă. Când ieșim din apă, trebuie să aplicăm un nou strat de lotiune sau cremă de protecție. Medicii recomandă produsele cu factor 50+.

3. Când razele soarelui devin puternice, iar (acum toate smartphone-urile au această aplicație) indicele UV este ridicat, trebuie să mergem la umbră. Atenție, frunzele copacilor sau baldachinele nu oferă o protecție completă la soare.

4. Îmbrăcăminte adecvată.  O pălărie cu marginea largă oferă o protecție solară bună pentru ochi, urechi, față, spate sau gât. Ochelarii de soare care asigură o protecție UV-A și UV-B de 100% vor reduce foarte mult deteriorarea ochilor din cauza expunerii la soare. Hainele din țesătură deasă vor asigura o protecție suplimentară împotriva soarelui.

5. Hidratarea. Corpul uman are nevoie de cel puțin doi litri de apă pe zi, însă atunci când stăm la soare putem consuma chiar o cantitate mai mare de lichide. Medicii ne recomanda apa plata, ceaiuri, smoothie-uri, chiar și sucuri din fructe. Însă în cazul acestora din urmă este important să nu fie consumate în cantități mari din cauza conținutului ridicat de zahăr.

Alcoolul și cafeaua ar trebui evitate atunci când ne expunem la soare.

De ce trebuie să ne ferim de soare

Soarele este tot atât de important pentru sănătatea noastră cum este și hrana, apa, oxigenul și activitatea fizică. Iar expunerea la soare are beneficii de necontestat. Organismul nostru poate produce vitamina D, atât de necesară pentru stimularea sistemului imunitar. Tot această vitamină este necesară pentru buna formare și dezvoltare a creierului și ajută la funcționarea mentală pe parcursul vieții.

Expunerea necontrolată la soare duce însă la probleme de sănătate neplăcute. Arsurile, insolațiile și îmbătrânirea prematură a pielii sunt doar câteva dintre riscuri și pot fi eliminate sau diminuate dacă ne protejăm.

Anual, sunt diagnosticate peste 2 milioane de cazuri noi de cancer de piele non-melanom la nivel global. La acestea se adaugă peste 130.000 de cazuri de melanom – cancerul de piele cu cel mai mare risc de mortalitate.

Astfel, este bine să avem grijă ca distracția la malul mării să se transforme într-o experiență mai puțin plăcută.

Citește și:Cum putem evita arsurile solare în această vară? Sfaturi de la dermatologi

Uite cum să-ţi pregăteşti corpul pentru prima zi de plajă!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net