Obiceiuri din viața de zi cu zi care dau risc de tromboză mult mai mare decât AstraZeneca

Ultima actualizare:

    Anticoncepționalele dau risc mult mai mare de a dezvolta trombozeFoto: Free Pick
Anticoncepționalele dau risc mult mai mare de a dezvolta trombozeFoto: Free Pick

Trombozele au ajuns, mai nou, asociate cu vaccinul AstraZeneca. Nimeni nu vorbește despre alte obiceiuri mult mai comune care predispun la riscul dezvoltării cheagurilor de sânge. Fumatul, tratamentul cu anticoncepționale, sedentarismul, obezitatea sunt mult mai periculoase decât vaccinul.

Trombozele sunt probleme de sănătate comune. Apar din cauze ereditare sau odată cu înaintarea în vârstă și sunt favorizate de: fumat, kilograme în plus, sarcină, diabet zaharat, hipertensiune arterială și colesterol crescut, o dietă săracă în nutrienți, lipsa de mișcare și tratamentul cu anticoncepționale. Dr. Amin Zahra, medic la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, a publicat pe pagina sa de Facebook un tabel care arată cât de periculoși sunt acești factori, prin comparație cu vaccinul AstraZeneca.


    Ce risc de tromboze dă vaccinul AstraZeneca prin comparație cu anticoncepționalele, fumatul și boala COVID
Ce risc de tromboze dă vaccinul AstraZeneca prin comparație cu anticoncepționalele, fumatul și boala COVID

Astfel, doar patru persoane dintr-un milion (0,0004%), vaccinate cu AstraZeneca, fac cheaguri de sânge. Anticoncepționalele, în schimb, dau risc de tromboze la 500-1.200 de cazuri dintr-un milion. Fumatul este și mai periculos: predispune la tromboze 1.763 de persoane dintr-un milion. Cea mai periculoasă este, însă, infectarea cu SARS-CoV-2: 165.000 de pacienți dintr-un milion (16,5%).

Semnele unei tromboze

Dacă tocmai te-ai vaccinat cu AstraZeneca, de unde știi dacă dezvolți tromboză? Medicii recomandă să fiți atenți la următoarele simptome, care pot apărea în primele 14 zile de la administrarea serului: dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflături ale mâinilor, dureri abdominale persistente, simptome nerurologice - durere de cap care nu cedeaza la tratamentele obişnuite şi asociată cu tulburări de vedere, sau apariția unor mici pete de sânge în afara locului de adminstrare. „Evoluția unei tromboze e de agravare, dacă nu beneficiază de diagnostic și tratament corect. Tocmai de aceea, o durere de cap care persistă, nici nu dispare, dar nici nu se înrăutățește, foarte probabil că nu e cauzată de un eveniment trombotic cerebral, dar trebuie să mergem la medic pentru lămuriri. Oamenii trebuie să știe că trombozele sunt comune, se întâlnesc cu o frecvență de 1.400-1.500 de cazuri la 100.000 de persoane anual. Deci sunt evenimente comune în viața de zi cu zi pentru care există protocoale de diagnostic, de tratament”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Ar trebui să-mi fac un set de analize înainte de vaccinare?

Pentru a preveni orice fel de risc de tromboze, mulți se întreabă dacă înainte de vaccinarea cu AstraZeneca nu ar fi bine să își facă un set de analize, pentru a vedea dacă sunt predispuși. Medicul susține că nu se poate recomanda un set de analize, întrucât nu există un profil al pacientului care dezvoltă astfel de episoade, după vaccinare. „Nu au fost identificați factori de risc, nu există un anumit profil de risc care să aibă legătură nici cu grupa de vârstă, nici cu sexul, nici cu eventualele afecțiuni cronice, tocmai de aceea nu putem recomanda un set de analize anterior vaccinării”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net