Obiceiuri din viața de zi cu zi care dau risc de tromboză mult mai mare decât AstraZeneca

woman-hand-holding-contraceptive-panel-prevent-pregnancy.jpg

femeie cu anticoncepționale
Anticoncepționalele dau risc mult mai mare de a dezvolta tromboze
Foto: Free Pick

Trombozele au ajuns, mai nou, asociate cu vaccinul AstraZeneca. Nimeni nu vorbește despre alte obiceiuri mult mai comune care predispun la riscul dezvoltării cheagurilor de sânge. Fumatul, tratamentul cu anticoncepționale, sedentarismul, obezitatea sunt mult mai periculoase decât vaccinul.

Trombozele sunt probleme de sănătate comune. Apar din cauze ereditare sau odată cu înaintarea în vârstă și sunt favorizate de: fumat, kilograme în plus, sarcină, diabet zaharat, hipertensiune arterială și colesterol crescut, o dietă săracă în nutrienți, lipsa de mișcare și tratamentul cu anticoncepționale. Dr. Amin Zahra, medic la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, a publicat pe pagina sa de Facebook un tabel care arată cât de periculoși sunt acești factori, prin comparație cu vaccinul AstraZeneca.

tromboze-cauze.jpg

Ce risc de tromboze are vaccinul AstraZeneca prin comparație cu anticoncepționalele, fumatul și boala COVID
Ce risc de tromboze dă vaccinul AstraZeneca prin comparație cu anticoncepționalele, fumatul și boala COVID

Astfel, doar patru persoane dintr-un milion (0,0004%), vaccinate cu AstraZeneca, fac cheaguri de sânge. Anticoncepționalele, în schimb, dau risc de tromboze la 500-1.200 de cazuri dintr-un milion. Fumatul este și mai periculos: predispune la tromboze 1.763 de persoane dintr-un milion. Cea mai periculoasă este, însă, infectarea cu SARS-CoV-2: 165.000 de pacienți dintr-un milion (16,5%).

Semnele unei tromboze

Dacă tocmai te-ai vaccinat cu AstraZeneca, de unde știi dacă dezvolți tromboză? Medicii recomandă să fiți atenți la următoarele simptome, care pot apărea în primele 14 zile de la administrarea serului: dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflături ale mâinilor, dureri abdominale persistente, simptome nerurologice - durere de cap care nu cedeaza la tratamentele obişnuite şi asociată cu tulburări de vedere, sau apariția unor mici pete de sânge în afara locului de adminstrare. „Evoluția unei tromboze e de agravare, dacă nu beneficiază de diagnostic și tratament corect. Tocmai de aceea, o durere de cap care persistă, nici nu dispare, dar nici nu se înrăutățește, foarte probabil că nu e cauzată de un eveniment trombotic cerebral, dar trebuie să mergem la medic pentru lămuriri. Oamenii trebuie să știe că trombozele sunt comune, se întâlnesc cu o frecvență de 1.400-1.500 de cazuri la 100.000 de persoane anual. Deci sunt evenimente comune în viața de zi cu zi pentru care există protocoale de diagnostic, de tratament”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Ar trebui să-mi fac un set de analize înainte de vaccinare?

Pentru a preveni orice fel de risc de tromboze, mulți se întreabă dacă înainte de vaccinarea cu AstraZeneca nu ar fi bine să își facă un set de analize, pentru a vedea dacă sunt predispuși. Medicul susține că nu se poate recomanda un set de analize, întrucât nu există un profil al pacientului care dezvoltă astfel de episoade, după vaccinare. „Nu au fost identificați factori de risc, nu există un anumit profil de risc care să aibă legătură nici cu grupa de vârstă, nici cu sexul, nici cu eventualele afecțiuni cronice, tocmai de aceea nu putem recomanda un set de analize anterior vaccinării”.

 

Loading...
 
 

Citește și