Nu trata gripa cu antibiotice!

Ultima actualizare:

    Gripă
Gripă

O confundăm deseori cu răceala şi o tratăm după ureche, alergând la prima farmacie după medicamente. De aceea, în România se înregistrează cele mai multe complicaţii cauzate de gripă. Revista „Click! pentru femei” îţi spune totul despre această boală.

Ce este gripa?

Gripa sezonieră este o infecţie virală acută, extrem de contagioasă,  ce se trasmite cu uşurinţă prin strănut, strângerea mâinilor sau prin contactul cu obiecte contaminate (clanţele uşilor, bancnotele, întrerupătoarele etc). Perioada medie de incubare a virusului gripal este între 1 şi 4 zile şi primele simptome sunt febra mare, dureri în tot corpul şi o stare de oboseală generală. Copiii, persoanele de peste 60 de ani şi cele care suferă de diabet, de astm bronşic, de afecţiuni pulmonare, cardiace şi renale, fumătorii şi gravidele sunt persoanele care se pot îmbolnăvi cel mai uşor de gripă.  

Cum tratezi gripa

După cum afirmă toţi medicii specialişti, antibioticele nu tratează gripa, ci din contră slăbesc sistemul imunitar şi duc la complicaţii grave. Medicamentele eficiente în cazul gripei sunt antiviralele, luate numai la recomandarea medicului, iar pe lângă acestea, iată ce mai poţi lua pentru a diminua din simptome precum febra sau tusea:

- Analgezicele - calmează durerile şi reduc febra;- Antihistaminicele - ajută la tratarea rinoreei şi a ochilor umezi prin blocarea histaminelor;- Antitusive - liniştesc tusea seacă;- Expectorante -subţiază mucusul, astfel încât să poată fi eliminat mai uşor prin tuse; - Decongestionantele - reduc congestia nazală şi eliberează căile respiratorii.

Bolile de sezon se prind mai greu de un organism puternic. Lector universitar dr. Lygia Alexandrescu, preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională, ne spune la ce trebuie să fim atenţi pentru a avea o viaţă sănătoasă.

1. Aveţi grijă să dormiţi 7-8 ore pe noapte.2. Respectaţi programul celor cinci mese pe zi, adică trei mese principale, dimineaţa, la prânz şi seara, şi două gustări.3. Evitaţi să vă expuneţi la fumul de ţigară, chiar şi în cazul în care nu fumaţi.4. Încercaţi să ţineţi stresul sub control.5. Nu eliminaţi pâinea din alimentaţia zilnică. Alegeţi pâinea de secară şi consumaţi 60-80 g la micul dejun şi 20-30 g la prânz. 6. Nu renunţaţi la grăsimi, dar încercaţi să menţineţi o dietă echilibrată, în care să includeţi toate grupele principale de alimente. 7. Evitaţi alimentele supraprocesate, fără să cădeţi însă în extrema cealaltă, a unei diete bazate exclusiv pe fructe şi legume.

Vaccinul, cea mai bună metodă de prevenire

Singura modalitate eficientă de prevenţie este vaccinul antigripal, acre oferă o protecţie de aproximativ 70-80% împotriva manifestării clinice a bolii. Iată ce trebuie să le ştii despre vaccin.

E bine să te vaccinezi în lunile octombrie – noiembrie, înaintea apariţiei epidemiei de gripă, deoarece organismul are nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi împotriva virusului.

Bebeluşii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 6 luni nu trebuie să se vaccineze pentru că ei iau anticorpii de la mamă.

Femeile gravide pot face vaccinul antigripal în trimestrul al treilea. Vaccinul se face într-o doză mai mică, de aceea este bine să-l faci la recomandarea medicului de familie.

Interdicţie la vaccin: persoanele care fac reacţii anafilactice la proteina din ou, care au febră mare, persoanele care au suferit de reacţii severe la vaccin.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net