Nalba are efect puternic împotriva infecţiilor şi a tusei

Citeste tot despre: 

Nalba apare în compoziţia multor remedii prescrise, deopotrivă, de medici alopaţi şi naturişti, în caz de faringite, laringite, traheite, bronşite. Citeşte mai multe în numărul de ianuarie al revistei Click! Sănătate!

Decoctul calmează durerea în piept. Ceaiul sau decoctul din flori, frunze ori rădăcină de nalbă este indicat în mod curent contra tusei, durerilor de piept şi senzaţiei de sufocare de după tuse. Pune 1 lingură de nalbă uscată şi măcinată în 200 ml de apă şi fierbe totul câteva minute. Este bine să bei 2 ceşti de decoct pe zi, până la ameliorarea stării de sănătate. Din frunzele uscate, 1 lingură la 200 ml de apă, amestecate cu 50 ml de lapte dulce, se face un decoct bun pentru diminuarea durerilor de rinichi. Ceaiul din frunze şi flori (1 lingură de amestec la 250 ml de apă clocotită) este de ajutor când se urmăreşte încetarea hemoragiilor interne.
Infuzia are rol benefic în astm. În caz de astm şi inflamaţii ale căilor respiratorii este indicată infuzia din nalbă. Ca s-o prepari, ai nevoie de 1 lingură de flori şi frunze uscate, peste care adaugi 200 ml de apă clocotită şi o laşi deoparte, 15 minute, acoperită. Se bea lichidul în mai multe reprize a câte 1 linguriţă. De asemenea, infuzia combinată de nalbă cu soc are virtuţi terapeutice în calmarea eficient a tusei, bronşitei şi laringitei. Ai nevoie de părţi egale de flori de nalbă şi de soc, din care iei 1 lingură şi o amesteci cu 200 ml de apă clocotită. Ca să se combine principiile active, lasă cana acoperită un sfert de oră, după care filtrează conţinutul. Din această infuzie cu proprietăţi emoliente şi expectorante se beau 1-2 căni pe zi, în funcţie de cât de severe sunt afecţiunile.
Tinctura, leac pentru constipaţie.Tulburările de digestie cum este constipaţia, fie că vorbim despre afecţiune recentă sau cronicizată, pot fi combătute cu tinctură din flori şi frunze de nalbă. Poţi achiziţiona preparatul gata făcut din magazinele naturiste sau poţi face tinctură de nalbă în casă. Trebuie să ai la îndemână frunze şi flori uscate şi mărunţite şi alcool alimentar. Astfel, din 20 g de frunze şi flori, care se lasă la macerat 2 săptămâni în 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade, faci tinctură, pe care o păstrezi într-o sticluţă opacă şi ermetică, la loc răcoros. Din această compoziţie este recomandat să iei 50 de picături, seara, la culcare.
Siropul calmează tusea. În caz de tuse persistentă, care însoţeşte bronşita sau laringita, este benefic siropul de nalbă. Pentru a-l prepara, ai nevoie de 3 linguriţe de rădăcină mărunţită, pe care le pui la macerat timp de 1 oră în 15 ml de alcool de 50 de grade şi 300 ml de apă. La final, strecori amestecul, îl fierbi cu 300 g de zahăr, până se dizolvă şi rămâne un lichid gros. Din el se iau câte 1-2 linguriţe la 2-3 ore.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1