Mierea, ideală toamna

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, ne spune cum trebuie să ne adaptăm alimentaţia la frigul de afară, pentru a ne păstra sănătatea.

Lunile de toamnă sunt reci şi uscate. Soarele nu mai străluceşte atât de puternic, iar frigul domină atât în exterior, cât şi în interiorul organismului.

simeon stalpnicul png

De aceea este recomandată o alimentaţie uleioasă, dar cu proprietăţi încălzitoare. Gusturile dulce, acru şi sărat menţin organismul sănătos.

Corpul are nevoie de mai multă hrană, deoarece focul digestiv este mai puternic în acest anotimp.

Încercaţi, pe cât posibil, să luaţi masa la ore fixe. Mâncarea trebuie să fie consistentă, dar este important să ţineţi seama de posibilităţile dumneavoastră de digestie.

Alimentele trebuie să fie calde, consistente, suficient, dar nu excesiv, sărate şi condimentate sau îndulcite.

Sunt recomandate alimentele dulci (dar fără zahăr rafinat), uleioase, hrănitoare şi sucurile naturale.

Chiar dacă alimentele grase, bogate în proteine sunt necesare, aveţi grijă la dozajul acestora.

Nu consumaţi la aceeaşi masă multe alimente grele, foarte consistente şi, în consecinţă, greu de digerat. Excesul provoacă indigestie şi balonare.

Reduceţi consumul de crudităţi, alimente uscate sau prăjite. Dintre tipurile de carne, cele mai periculoase în această perioadă sunt carnea de porc, de miel şi de iepure.

În ceea ce priveşte deserturile, acum e momentul să spuneţi „Adio!" îngheţatei şi să vă întoarceţi la prăjituri.

Atenţie! Evitaţi zahărul rafinat la prepararea dulciurilor şi prafurile sintetice din comerţ. Cele mai sănătoase sunt dulciurile preparate cu miere.

Pastă din miere cu turmeric

Acest preparat este antiinflamator, combate tusea, elimină iritaţiile faringelui şi traheei.

Se amestecă trei părţi de miere cu o parte de turmeric (şofran de India sau curcuma) şi se ia o linguriţă de 3-4 ori pe zi, după masă.

Miere cu scorţişoară

Un desert gustos, cu efecte benefice asupra sistemului respirator. Mierea cu scorţişoară combate tusea şi reprezintă un antibiotic natural.

Dacă vă confruntaţi cu o răceală obişnuită, fără complicaţii, ar fi indicat să luaţi o lingură de miere călduţă amestecată cu un sfert de linguriţă de scorţişoară pudră timp de trei zile.

Luaţi acest remediu din două în două ore. Este dovedit că vindecă majoritatea cazurilor de tuse cronică, răceala şi curăţă sinusurile.

Bombiţe vitalizante

Sunt o sursă de vitamine şi întăresc sistemul imunitar. Aveţi nevoie de cuişoare, ghimbir, cardamon, seminţe de susan, scorţişoară, cătină, busuioc, cimbru sau cimbrişor, salvie şi lemn dulce.

Măcinaţi fin plantele cu o râşniţă şi amestecaţile cu miere până obţineţi o pastă.

Modelaţi „bombiţe" pe care le puteţi pudra cu nucă sau nucă de cocos. Luaţi 3-5 bombiţe pe zi.

Mai citeşte:

Leacuri dulci cu miere de albine

Nu dormiţi bine? Luaţi o linguriţă de MIERE

Mierea tratează amigdalita

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net