Mic ghid de sănătate pentru femeile de 40 de ani

Ultima actualizare:

    Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

La 40 de ani, starea noastră generală de sănătate este influențată de un număr mare de factori, precum cei genetici sau de stilul de viață. De aceea este important să știi ce controale medicale preventive periodice trebuie să faci după 40 de ani.

Tensiunea arterială și colesterolul

Oricare ar fi motivul vizitei tale la medic, ți se va măsura tensiunea arterială. Nu există riscul unei hipertensiuni dacă obiceiurile tale de viață sunt sănătoase: faci sport în mod regulat, ai o alimentație sănătoasă, nu fumezi, ai grijă de calitatea somnului tău. În ceea ce privește colesterolul, acesta trebuie verificat la patru-șase ani, dar dacă te încadrezi în grupuri de risc, există posibilitatea ca medicul tău să îți recomande să faci aceste teste mai des.

Inima

Începând cu vârsta de 40 de ani, este important să-ți evaluezi riscul de boli cardiace. Anumite boli ale inimii pot fi asimptomatice, cum ar fi, de exemplu, miocardita, care însă poate fi diagnosticată precoce cu ajutorul investigației imagistice IRM cardiac (rezonanță magnetică cardiacă). La fel, electrocardiograma este un test important, prin care se pot detecta eventualele probleme cardiace, precum aritmii, insuficiență cardiacă, angină pectorala, etc.

Măsurarea densității osoase

La 40 de ani, nu există riscuri mari de osteoporoză, cu excepția cazului în care te încadrezi în categorii de risc specifice. Dar anumite medicamente sau afecțiuni medicale pot accelera pierderea densității osoase. Dacă ai motive de îngrijorare, nu ezita să consulți medicul, mai ales dacă există cazuri de osteoporoză în familia ta.

Diabet

Este recomandat să îți testezi glicemia la fiecare 5 ani și anual, dacă există factori de risc, precum obezitate, fumat, antecedente familiale de boli coronariene sau ai peste 40 de ani. Medicul tău poate verifica acest risc măsurând nivelul glicemiei și, în caz de diabet, cel de  hemoglobină A1C, iar frecvența efectuării testelor ulterioare depinde de acest rezultat.

Testul Papanicolau și examenul ginecologic pelvian

Testul PAP și examenul pelvian sunt recomandate încă de la vârsta de 20 de ani, în fiecare an. Este cea mai bună metodă de a depista cancerul de col uterin, iar examenul pelvian este esențial pentru a te asigura de starea bună de sănătate a aparatului reproducător.

Mamografia

Cancerul de sân este printre cele mai frecvente boli la femei. Dacă ai motive de îngrijorare sau te încadrezi în categoria de risc ridicat pentru cancerul de sân, medicul este cel care va decide frecvența acestui test. În caz contrar, este recomandat să faci o mamografie la fiecare doi ani, începând cu vârsta de 45 de ani.

Examinarea pielii

Cancerul de piele nu depinde de sexul sau vârsta unei persoane. În afară de măsurile de protecție solară, este recomandat să faci un control anual care te poate ajuta să identifici alunițe sau pete noi apărute pe corp. Dacă ți se pare că au un aspect anormal, își schimbă forma sau culoarea, au un contur neregulat, este important să discuți imediat acest lucru cu un medic specialist.

Examinare dentară

Stabilește o întâlnire cu medicul stomatolog pentru examinări preventive și întreținerea dinților. Frecvența vizitelor depinde de nevoile fiecărei persoane, dar, în general, dacă nu există probleme, medicii recomandă una sau două vizite pe an.

Examenul ochilor

Chiar dacă vezi perfect, ar trebui să faci un examen ocular la fiecare doi ani. De acest test nu depinde doar calitatea vederii tale, dar un medic specialist poate detecta, de exemplu, semne de glaucom sau cataracta. Dacă ai peste 40 de ani sau suferi de diabet zaharat sau hipertensiune arterială, problemele de vedere sunt mai frecvente.

Fiecare femeie este unică, iar procesul de îmbătrânire ne afectează pe fiecare în mod diferit. Pentru a te bucura de o stare bună de sănătate, trebuie să îți cunoști corpul și să înțelegi schimbările prin care trece. Controalele preventive periodice, dar și obiceiurile și alimentația sănătoase sunt importante. Timpul nu așteaptă, așadar profită la maximum de viață, indiferent de vârsta ta!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net