Medic: «Antidepresivele pot duce la intoxicaţii letale în asocierea cu alte medicamente»

Ultima actualizare:

    Dacă simți că ai intrat în depresie, du-te neapărat la medic! Doar așa te poți trata la timp
Dacă simți că ai intrat în depresie, du-te neapărat la medic! Doar așa te poți trata la timp

Ritmul alert al vieţii şi situaţiile neprevăzute pot deveni dificil de gestionat de unii oameni. Apare oboseala, anxietatea, îngrijorarea şi, de multe ori, într-un final, depresia. Aceasta se poate trata prin psihoterapie şi medicamentos cu antidepresive. Medicii avertizează însă că o administrare necontrolată a antidepresivelor, mai ales în combinaţie cu altfel de medicamente, pot duce la deces.

Pacienţii care urmează tratamente cu antidepresive trebuie să se informeze despre efectele secundare şi să le aibă în vedere atunci când îi este prescris un alt tratament pentru o altă afecţiune.

Ce sunt antidepresivele

Antidepresivele sunt medicamente ce pot îmbunătăți starea generală de spirit a pacientului. Specialiştii susțin că acestea ajută circuitele creierului să funcționeze mai bine, aspect care reglează mai departe starea de spirit. În principiu, antidepresivele acționează prin creșterea nivelului de serotonină din creier. Cunoscută drept „hormonul fericirii” serotonina este care ajută la transmiterea mesajelor dintr-o zonă a creierului la alta. Însă, ca orice medicamente, acestea pot avea şi efecte secundare, iar pacientul trebuie să ştie că este nevoie uneori de perseverenţă pentru a surmonta perioada iniţială mai dificilă a tratamentului şi ca întodeauna trebuie să pună în balanţă beneficiile tratamentului şi efectele neplăcute (de cele mai multe ori nesemnficative şi pasagere).

Efectele secundare ale antidepresivelor

Medicii spun că sunt multe tipuri de antidepresivele cu efecte secundare variabile. „Asocierea antidepresiv şi antalgice majore e o bombă cu ceas ce poate duce la ,,intoxicație” cu serotonină - sindromul serotoninergic - cu hipertensiune, convulsii și chiar infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Efecte secundare uzuale sunt cele digestive:gura uscată, greață, vărsături, diaree, însoțite de transpirații și dificultăți de coordonare a mișcărilor”, a explicat Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe-toxicologie.

Medicul spujne că efectele secundare neuropsihice (toxicitate la serotonina): sunt agitație, instabilitate emoțională, nervozitate, insomnie și confuzie, (risc suicidar!), tremor, convulsii, cefalee, tulburări de vedere, AVC.

Efecte secundare cardio-vasculare

Efectele secundare cardio-vasculare ale antidepresivelor sunt hipertensiune sau hipotensiune arterială, ritm cardiac neregulat, infarct. „Crizele de hipertensiune pot fi letale iar la anumite tipuri de antidepresive pot fi provocate chiar de asocierea cu medicamente eliberate fără prescpriție medicală și chiar de alimente care conțin tiramină (brânzeturile mature, carnea conservată și extractele de drojdie) precum si suplimentele alimentare, inclusiv sunatoarea si ginseng”, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Măsuri de urgenţă pentru persoanele intoxicate cu antidepresive

Persoanele cu sindrom serotoninergic necesită spitalizare pentru măsuri de depurare a toxicului  şi tratamentul simptomelor. „Benzodiazepinele sunt utile pentru a trata agitatia şi/sau convulsiile. Suportul volemic și diureza osmotică asociată cu celelalte măsuri de eliminare a toxiculuiprin lavaj gastric și antidotism sunt vitale”, a mai arătat medicul Ciuhodaru.

Foarte important de ştiut este însă faptul că antidepresivul nu este un tranchilizant care diminuează angoasa sau neliniștea dar nu produce efecte durabile și în nici un caz nu rezolva depresia. De asemenea, nu este un somnifer sau alt medicament care sedează și împiedică desfășurarea activităților obișnuite şi nu provoacă dependenţă indiferent de cât timp este administrat, potrivit site/ului cdt-babes.ro.

Tratamentul depresiei necesită însă o anumită rigoare și disciplină din partea pacientului, el trebuie urmat fară întrerupere, zilnic, mai multe luni de zile în funcție de recomandarea medicului prescriptor. După faza inițială "de atac" în urma căreia se obține dispariția acuzele și stărilor neplăcute, tratamentul trebuie continuat pentru consolidarea efectelor și prevenirea recăderilor.

Familia şi prietenii pacientului cu depresie joacă un rol important în vindecarea acestuia.

Citește și: 

Cristina Țopescu ar fi suferit de depresie. Iată cum se manifestă această afecțiune și cum o recunoști!

Prietena Cristinei Ţopescu, care a alertat poliţia: «Începuse să aibă datorii. Da, Cris intrase într-o depresie!»

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net