Îţi spunem cum vei folosi cardul de sănătate

Ultima actualizare:

    Cardul național de sănătate este singurul document care atestă calitatea de asiguratCardul național de sănătate este singurul document care atestă calitatea de asigurat
Cardul național de sănătate este singurul document care atestă calitatea de asiguratCardul național de sănătate este singurul document care atestă calitatea de asigurat

De la 1 mai, asiguraţii vor fi obligaţi să prezinte medicului de familie, specialistului din policlinică sau la spital cardul de sănătate. Fără acesta, asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani nu vor mai putea primi servicii medicale. Click! îţi spune când trebuie să prezinţi cardul în fiecare din situaţii.

În mai puţin de o lună, cardul de sănătate va fi activ şi va deveni, astfel, singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază. Specialiştii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) ne spun cum trebuie să utilizăm cardul. Astfel, atunci când mergem la medicul de familie, la specialistul din policlinică sau la dentist, vom prezenta cardul la momentul acordării serviciilor medicale. 

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice utilizarea cardului se face, astfel: pentru analize de laborator, se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigaţii paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice - investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară - utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigaţiilor.

În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea şi externarea din spital, cu următoarele excepţii: la internare dacă este o urgenţă medico-chirurgicală şi în caz de transfer de la un spital la altul.

Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu, utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri medicale.

Pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, utilizarea cardului se face la momentul ridicării medicamentelor din farmacie, dacă acestea se ridică de către beneficiarul prescripţiei. În situaţia în care ridicarea medicamentelor de la farmacie se face de către un împuternicit, se utilizează cardul împuternicitului sau cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaportul, dacă împuternicitul nu poate prezenta card.

„Cardul de sănătate este un document personal care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale”, a explicat preşedintele CNAS, dr. Vasile Ciurchea.

Ce faci dacă nu ai primit actul

Cei care nu au primit cardul de sănătate pe motiv că nu au fost acasă când a venit poştaşul, îl vor lua de la casa de asigurări de sănătate de care aparţin, pe baza unei cereri scrise. În cazul bucureştenilor, solicitările de ridicare a actului pot fi trimise prin poştă, depuse personal la sediile Casei Bucureşti sau expediate online. Cererile de ridicare a cardului se găsesc pe site-ul www.casmb.ro şi pot fi depuse personal, trimise prin poştă sau accesând o aplicaţie informatică pe care o găseşti pe site. 

Pe cardul de sănătate se vor regăsi datele de identificare ale pacientului (nume, data naşterii, CNP), codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului, termenul de valabilitate (5 ani). Faţă de aceste date obligatorii, cardul poate conţine şi informaţii pe care le declaraţi opţional: grupa sanguină, RH-ul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net