Înțepătura de viespe. Pentru cine e periculoasă și ce remedii există pentru ea

Ultima actualizare:

    Viespea este una dintre cele mai agresive insecte
Viespea este una dintre cele mai agresive insecte

Înțepătura de viespe este pentru majoritatea oamenilor mai mult dureroasă decât periculoasă. Aceasta produce o durere ascuţită, urmată de umflarea şi înroşirea zonei înţepate şi sensibilitate crescută a pielii. Click! îți spune cum să te ferești de viespe și cum să te tratezi în cazul în care ai fost înțepat de această insectă agresivă.

Ce trebuie să faci când te înțeapă o viespe

# Dacă se identifică insecta ca fiind viespe, iar aceasta şi-a lăsat acul în piele, se încearcă extragerea cât mai rapidă a acului din zona respectivă. Nu se recomandă însă prinderea sau apucarea acului sau insectei cu degetele, deoarece acest lucru poate să determine o compresie pe glandele producătoare de venin ale albinei şi va înrăutăţi situaţia. Apoi, se dezinfectează zona cu apă oxigenată sau spirt, ori, dacă acestea nu sunt disponibile, pur şi simplu, cu apă şi săpun. După aceea, foarte important este să se aplice gheaţă pe locul înţepăturii, recomandă medicii.

# Ca tratament general în cazul înțepăturii de viespe, se administrează un medicament antihistaminic, iar local se aplică un gel cu antihistaminic.

# În cazul persoanelor care se ştiu cu alergie la venin și care au fost înțepate de viespe, acestea sau cei apropiaţi trebuie să sune imediat la 112 pentru a fi transportate la spital. # Dacă apar semne de gravitate, cum ar dificultăţile la respiraţie, umflarea feţei, limbii sau a gurii, pentru că sunt cazuri în care înţepătura este în gură sau în gât (pacientul a muşcat dintr-o felie de pepene, de exemplu), atunci se apelează de urgenţă 112 în vederea transportului la spital.  Umflarea feţei şi a gâtului sunt semne de şoc anafilactic, caz în care se impune intervenţia medicală de urgenţă.

# Înţepăturile multiple de viespe pot genera, de asemenea, o reacţie gravă, motiv pentru care victima necesită prezentarea la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Remedii pregătite acasă pentru înțepătura de viespe

# Aplicați la nivelul porțiunii de piele înțepată de viespe o pastă realizată din apă și praf de copt. Ca alternativă puteți înlocui praful de copt cu amoniac.

# Aplicați la nivelul înțepăturii de viespe puțin oțet.

# Puteți aplica un amestec de zeamă de lămâie și alcool.

# Puneți peste zona afectată o felie de ceapă.

# Alte remedii naturiste eficiente pentru înțepătura de viespe sunt gălbenelele, eucaliptul, roinița, pătlagina, uleiul de arbore de ceai, ulei de cuișoare și ulei de citronella.

# Este indicat și amestecul de apă și argilă, peste care se aplică un tifon.

# Zona afectată de înțepătura de viespe se poate masa cu aspirină umezită.

Cum evităm înţepătura de viespe

Cel mai bun sfat pentru evitarea înțepăturii de viespe este să fim atenţi în locurile preferate de viespi şi să nu le deranjăm. Ele se ascund frecvent în arbuşti, în trunchiurile copacilor, la acoperişuri, în podurile caselor, dar îşi fac cuib şi în pământ. Viespea este o insectă foarte agresivă. Dacă este deranjată de om, ea atacă şi poate înţepa în mai multe reprize, pentru că, spre deosebire de albină, viespea nu îşi pierde acul de la prima înţepătură şi poate injecta de mai multe ori venin. Viespile detectează zahărul şi carnea, motiv pentru care roiesc în jurul nostru atunci când suntem la terasă sau la grătar. Ele se aşează cu predilecţie pe fructe sau intră fără ezitare în paharele cu suc, vin, bere. În aceste situaţii există riscul major de a fi înghiţite şi a provoca înţepături în gură şi în gât.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net