Hibiscus, un elixir pentru trup şi suflet. Te ajută să lupți cu stresul

Hibiscus.jpg

Hibiscus
Din florile speciei Hibiscus Sabdariffa se prepară infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi calmante şi reconfortante
Foto: pixabay.com

Dintre preparatele naturiste cu efect tonifiant şi relaxant, prezente pe piaţa românească, hibiscusul (specia Hibiscus Sabdariffa) este o vedetă incontestabilă. Superbele flori ale acestei plante, provenite din zona Orientului, sunt incluse în compoziţia multor remedii cu efect remarcabil în bătălia cu stresul.

De ce este atât de apreciată planta hibiscus? Din florile speciei Hibiscus Sabdariffa se prepară infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi calmante şi reconfortante, care revigorează organismul şi alungă efectele stresului.

Infuziile preparate din hibiscus sunt eficiente în tratamentul multor afecţiuni survenite pe fond nervos, printre care indigestiile, oboseala cronică şi hipertensiunea arterială. Preparatele cu flori de hibiscus s-au dovedit un leac foarte eficient pentru hipertensivi. Studiile recente arată o eficienţă deosebită a preparatelor cu hibiscus, echivalentă cu medicamentele alopate recomandate hipertensivilor.

Mai mult, florile plantei reduc absorbţia alcoolului în organism şi de aceea sunt indicate în combaterea alcoolismului. Fitoterapeuţii au mai descoperit un beneficiu pentru sănătate oferit de această plantă : consumate la micul dejun, ceaiurile de hibiscus înlocuiesc cu succes cafeaua de dimineaţă. Toate aceste beneficii se datorează substanţelor active din compoziţia plantei: acidul  hibiscic, hibiscina, hibiscitrina alături de alţi cinci acizi : citric,  ascorbic, malic, tartric, oxalic şi un ulei specific plantei. Când sunt amestecate cu măceşe (fructe atât de bogate în vitamina C), dar şi cu alte fructe de pădure, ceaiurile de hibiscus au efecte benefice pentru tot organismul şi sunt foarte hrănitoare”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.  

Hibiscusul stimulează digestia

De-a lungul deceniilor, hibiscusul este recomandat de fitoterapeuţi ca un stimulent pentru digestie, deoarece ceaiul combate constipaţia şi îndepărtează  gazele. Se consumă zilnic câte două-trei căni de infuzie.

Hibiscusul versus „botox din plante”

Pentru fermitatea şi frumuseţea pielii, specialiştii recomandă  consumul ceaiului de hibiscus, care este bogat în mucilagii şi în zaharuri sănătoase. Totodată, extractul de hibiscus este folosit şi în cosmetică pentru că efectele sale sunt asemănătoare botoxului: netezeşte ridurile şi redă tenului un aspect luminos şi tânăr. De aceea, planta se mai numeşte „botox” din plante .

Reţetele săptămânii

Sirop reconfortant din hibiscus

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente:  5 linguri de plantă, sucul unei lămâi, 300 g zahăr.

Preparare: Se fierbe planta într-un litru de apă, timp de zece minute la foc mic, apoi se strecoară decoctul. În acest ceai se adaugă zahărul ; siropul se fierbe, tot la foc mic, până se îngroaşe. Înainte de a lua vasul de pe foc, se încorporează sucul de lămâie în  siropul obţinut şi se amestecă numai cu o lingură de lemn. Siropul se toarnă cald în borcane sterilizate care au capac etanş.

Cum se administrează: Se recomandă câte o lingură de sirop după fiecare masă principală, iar ultima porţie se administrează înainte de culcare. Leacul are efecte relaxante asupra organismului.       

Vin de hibiscus

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente:  1 litru vin de casă, 6 linguri de pulbere de hibiscus, o  lingură de stafide şi o jumătate linguriţă de scorţişoară.

Preparare:  Într-un litru de vin curat, de casă, fără conservanţi, se adaugă, pe rând, toate ingredientele. Vinul este lăsat să fermenteze timp de 14 zile. După aceea, se strecoară şi se îmbuteliază în sticle sterilizate cu alcool şi astupate etanş. Zilnic, se bea câte un păhărel de 50 ml un interval de trei săptămâni. Tratamentul cu acest vin este indicat în stări febrile, în hipertensiunea arterială şi în oboseala cronică.

Macerat de hibiscus la rece

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 2 linguriţe de pulbere, o cană de 250 ml apă plată.

Preparare:  Maceratul se prepară din două linguriţe de pulbere obţinută prin măcinarea plantei şi o cană de 250 ml apă plată sau de izvor. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, după care băutura se filtrează şi se bea. Doza recomandată este de trei căni pe zi, iar terapia trebuie continuată timp de o lună. Maceratul de hibiscus este un tonic al sistemului nervos care combate oboseala cronică şi stresul. 

Infuzie de hibiscus

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 1 linguriţă de plantă uscată la o cană de apă fierbinte

Preparare: Planta se lasă la infuzat, în apă fierbinte, timp de cinci minute. După aceea, infuzia se strecoară şi se bea câte o cană dimineaţa, la micul dejun, în locul cafelei şi după masa de prânz.

 

 

 

 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1