Gutuile ne feresc de răceli

Citeste tot despre: 

„Merele de aur" ale livezilor noastre, aşa cum sunt denumite popular gutuile, nu sunt doar nişte fructe gustoase, ci şi adevărate remedii naturiste. Toamna asta mâncaţi gutui ca să fiţi mai sănătoşi.

Pline de vitamina C
Pentru a ne păzi de răceala de toamnă, gutuile ne vin în ajutor cu multe vitamine. Cu un conţinut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi fier, aceste fructe întăresc sistemul imunitar şi îl ajută să lupte împotriva virozelor respiratorii.
Sunt aliaţi în
curele de slăbire
Au puţine calorii şi sunt foarte bogate în fibre alimentare, care împiedică asimilarea grăsimilor. Cu 63 de calorii pe 100 de grame, gutuile asigură succesul în curele de slăbire. Nutriţioniştii recomandă persoanelor care vor să slăbească să mănânce două-trei gutui zilnic. De asemenea, au proprietăţi diuretice şi depurative, de aceea stimulează eliminarea toxinelor şi a kg în plus.
Sunt o sursă bună
de antioxidanţi
În lupta cu E-urile, antioxidanţii sunt cei care ne ajută să păstrăm organismul sănătos. Specialiştii au dezvăluit proprietăţi antioxidante uimitoare ascunse în pulpa deliciosului fruct. Aceştia au plasat gutuia în topul celor mai puternice arme în lupta cu radicalii liberi şi implicit cu îmbătrânirea prematură.
Combat
stările de vomă
O singură felie de gutuie poate să taie greaţa şi combate stările de vomă. Mestecată încet, după masă, are capacitatea de a împrospăta respiraţia, îndepărtând mirosul urât al gurii.
Întăresc inima
Consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol rău, care ne pune sănătatea inimii în pericol. Potasiul pe care-l găsim în aceste fructe ajută la prevenirea bolilor de inimă, reuşind astfel să menţină o tensiune optimă.
Sucul de gutui
vindecă pancreasul
Sucul de gutui face adevărate minuni în vindecarea insuficienţei pancreatice. Dacă suferiţi de această boală, beţi de trei ori pe zi câte o jumătate de pahar de suc de gutui. Acesta este recomandat şi persoanelor anemice.

Compotul, foarte sănătos

Spre deosebire de alte fructe, gutuile îşi păstrează proprietăţile terapeutice chiar şi atunci când au fost preparate termic. Altfel spus, dulceaţa şi compotul de gutui au aceleaşi efecte benefice în afecţiunile digestive ca şi fructele crude. Prin preparare termică, însă sunt distruse unele vitamine, printre care şi vitamina C.

Seminţele de gutui, contra amigdalitei

Extern, gutuile pot fi folosite ca medicament. Seminţele sunt emoliente, iar pulpa fructului este tonică. Se adaugă 1-2 linguriţe de seminţe la 100 ml apă şi se lasă la fiert până capătă consistenţa unei gelatine. Se face gargară în caz de faringită, amigdalită, stomatită. Atenţie! Seminţele, consumate în cantitate mare, sunt otrăvitoare. Pot declanşa insuficienţă respiratorie.


Loading...