Gripa 2020. Ministerul Sănătăţii a aprobat suplimentarea numărul dozelor de vaccin antigripal. Acestea sunt deja în depozite

dr._victor_costache.jpg

Ministrul Victor Costache a decis suplimentarea dozelor de vaccin antigripal
Ministrul Victor Costache a decis măsuri suplimentare pentru prevenirea gripei

Numărul mare de îmbolnăviri de gripă a determinat autorităţile să ia măsuri. Ministrul Sănătăţii a aprobat suplimentarea stocului de vaccin antigripal cu încă 35.000 de doze pentru imunizarea pacienţilor din grupele de risc. De asemenea, pentru persoanele care fac complicaţii din cauza gripei vor primi suport cardiac şi respirator cu ajutorul unei tehnologii moderne.

Până la data de 19 ianuarie, un număr de 1.447.831 de persoane cu risc de îmbolnăvire au fost imunizate antigripal din cele 1.500.000 doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, potrivit unui raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). 

S-a suplimentat numărul dozelor de vaccin antigripal

Numărul mare de îmbolnăviri din ultima perioadă i-a făcut pe specialiştii din Sănătate să ia Măsuri. Astfel, Ministrul Victor Costache a decis suplimentarea cu 35.000 de doze de vaccin antigripal, a transmis, vineri, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.  

În urmă cu două zile, directorul Directorul de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, Amalia Şerban,  a spus că mai sunt doar 70.000 de doze de vaccin antigripal din cele 1,5 milioane de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi că în acest moment niciun furnizor de vaccin nu mai are doze pe stoc. 

„Cele 70.000 de doze sunt înca în ţară. Nu putem vorbi de suplimentarea de doze. Niciun produccator nu mai are pe stoc acest vaccin gripal. În acest moment mai putem doar sa ne luăm măsurile de precauţie şi de igienă. Am demarat discuţiile pentru contractul de anul acesta. Solicităm tuturor persoanelor care vor să se vaccineze în sezonul viitor să își manifeste dorinţa către medicii de familie. Vom solicita altor state să vedem dacă au aceste posibilităţi deşi toate statele îşii vaccinează populaţia înainte de sezonul epidemic. Avem 4 furnizori de vaccinuri. Niciunul nu mai avea vaccin pe stoc”, a spus Amalia Şerban.

Ministerul Sănătăţii a mai transmis, vineri, că s-au găsit soluții în cadrul Acordului Cadru încheiat pentru suplimentare. Aceste doze suplimentare sunt deja în depozitele din ţară, potrivit MS.

Trei morţi de gripă

Trei români au murit din cauza gripei în acest sezion. Doi dintre ei nu erau vaccinaţi şi toţi aveau şi alte afecţiuni cronice.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat, joi, că au fost raportate la nivel naţional 1.389 cazuri de gripă clinică, mai puţine cu 40% comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent, când s-au înregistrat 2.314 cazuri. Au fost raportate 19 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 6 mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu 39 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

Tehnologie ECMO pentru complicaţiile gripei

Ministerul Sănătății a mai anunţat că o altă măsură suplimentară pentru prevenirea, limitarea și tratarea îmbolnăvirilor prin gripă este şi folosirea tehnologiei ECMO pentru pacienţii care fac complicaţii din cauza gripei.

Astfel, „a fost organizată  o colaborare interdisciplinară cu Institutele de Boli Cardiovasculare din București,  Cluj Napoca, Tg Mureș, Timișoara,  dar și cu Spitalul Polisano din Sibiu pentru asigurarea unei tehnici extracorporale de suport cardiac și respirator prelungit pentru persoanele  cu insuficiență respiratorie severă - ECMO. Este o tehnologie modernă folosită ca suport în astfel de situații”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi:

Cum deosebești gripa de raceală. Care sunt simptomele de gripă și cum trebuie să acționezi

Gripa 2020. Şcolile din Constanţa au primit covoraşe dezinfectate pentru a preveni gripa

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0