Eşti mamă de fată? Află la ce vârstă trebuie să o duci la ginecolog

vaccinare.jpg

copil medic doctor vaccin elev
Copiii nu vor mai putea fi înscriși la grădiniță sau la școală dacă nu va fi vaccinat

Dacă sunteţi deja mama unei adolescente sau aveţi o fetiţă în burtică, trebuie să aveţi în vedere şi o informare temeinică în sfera ginecologică. Astfel, de la falsa menstruaţie din perioada prunciei până la începerea vieţii sexuale, o fată trece printr-o serie de transformări şi poate avea o serie de afecţiuni despre care este bine să ştie medicul ginecolog.

Sunt multe informaţii care se schimbă în fiecare clipă în cercurile de părinţi. Însă sunt anumite subiecte care încă sunt ocolite sau sunt considerate tabu. Mamele ar trebui însă ceară lămuriri cu privire la toate etapele din dezvoltarea copilului, pentru a nu fi luate prin surprinedere şi pentru a nu acţiona greşit.

Sângerarea vaginală  

Specialiştii spun că, imediat după naștere, în prima lună, poate apărea un fenomen fiziologic destul de frecvent, și anume criza hormonală a nou-născutului. „Aceasta apare deoarece, în timpul sarcinii, bebelușul este expus hormonilor materni (estrogen, progesteron) ce induc o activitate tranzitorie a glandelor sexuale ale nou-născutului. Astfel, la fetițe poate apărea o sângerare vaginală, ca o primă menstruație, cauzată de privarea de acești hormoni. Consecințele crizei hormonale a nou-născutului dispar în câteva săptămâni, de aceea nu este necesar niciun fel de tratament”, a explicat doctorul Gheorghe Gică, medic primar în obstretică şi ginecologie .

Citeşte şi: Modificări menstruale care nu trebuie ignorate

Coalescența labială

Medicul mai spune că există o altă problemă care poate afecta o fetiţă. În primii ani de viață poate apărea coalescența labială adică alipirea labiilor mici. Aceasta poate pune probleme de igienă și poate duce la infecții urinare repetate, în aceste cazuri necesitând tratament. „Tratamentul este unul simplu: aplicarea locală de creme cu estrogeni (în doză mică) timp de 2 sau 3 săptămâni, după care labiile se dezlipesc spontan. În cazurile superficiale, nu trebuie făcut nimic întrucât la apariția secreției de hormoni feminini la pubertate se vor dezlipi de la sine. Apanajul acestei afecţiuni aparține ginecologului, și nu chirurgului. Tratamentul local cu cremă cu estrogeni reprezintă gold standard în această afecțiune, tratamentul chirurgical fiind rezervat exclusiv cazurilor severe în care apar dificultăți la urinare”, a mai explicat doctorul Gheorghe Gică.

Citeşte şi: Ce afecțiuni indică durerile menstruale

Specialistul mai precizează că această condiţie medicală nu trebuie să reprezinte o cauză de îngrijorare pentru părinți care ar trebui să ceară sfaturi de la specialist în acest caz.

Când trebuie să ducem fetiţa la ginecolog

Potrivit specialistului, consultul ginecologic are rol de informare și de pregătire pentru schimbarile ce vin pe măsură ce corpul se maturizează și sistemul reproducator feminin se dezvoltă.

„Mamele trebuie să știe că obligatoriu prima vizită la ginecolog a fetiței trebuie să aibă loc (dacă nu a avut deja) după începerea vieții sexuale când se poate realiza un consult ginecologic complet și cel mai important, medicul oferă informații despre contracepție și educație sexuală”, a mai explicat doctorul ginecolog.

Prima menstruaţie apare la 9 ani

„În ultimii ani, vârsta apariției primei menstruații, denumită medical menarha, a scăzut semnificativ, media fiind 9-11ani. Cel mai probabil, cauza o reprezintă schimbarea obiceiurilor alimentare. Odată cu apariția primei menstruații, în perioada imediat următoare acestea pot fi neregulate, dureroase și cu flux variabil. În cazul în care, în această perioadă fetița se plânge de dureri repetate lunar, fără apariția menstruației, este momentul pentru un prim consult ginecologic întrucât pot exista malformații congenitale, cum ar fi himen imperforat în care menstruaţia se acumulează în vagin, necesitând tratament chirurgical”, a mai precizat medicul ginecolog.

gheorghe-gica-ginecolog.jpeg

Gheorghe Gică este medic ginecolog
Dr. Gheorghe Gică - medic primar Obstetrică-Ginecologie
foto: Gheorghe Gică

Doctorul Gheorghe Gică precizează că la prima vizită la ginecolog nu se efectuează tușeu vaginal, consultația constând în anamneză, controlul organelor genitale externe și efectuarea unei ecografii abdominale. „Ecografia ne poate aduce informații suplimentare, în general, despre chisturi ovariene, cel mai frecvent întâlnit chistul dermoid, ce apare de la naștere. Deasemenea, mai pot fi descoperite malformații congenitale ale uterului (uter dublu)”, a explicat ginecologul.

Când se face vaccinul împotriva HPV

„Înainte de începerea vieții sexuale, în jurul vârstei de 12-14 ani, se recomandă efectuarea vaccinului împotriva virusului Papilloma Uman (HPV). Vaccinarea se face în scop profilactic. 

Citeşte şi: Părinții care vor să-și vaccineze fiicele împotriva HPV așteaptă de un an răspuns de la Ministerul Sănătății
În țările dezvoltate există programe naționale obligatorii de vaccinare atât a fetițelor, cât și a băieților, (ce reprezintă vectorii transmiterii acestei infecții) astfel încât, de exemplu, în Australia nu mai există cazuri noi de cancer de col uterin la femeile între 20 și 30 de ani”, a explicat medicul Gheorghe Gică.

Virusului HPV duce la apariția cancerului de col uterin. Cercetătorul german Harald zur Hausen, a câștigat în urmă cu 10 ani, pentru inventarea acestui vaccin, premiul Nobel pentru Medicină.

Loading...

Citește și

  • Virusul papiloma uman, sau HPV, este de fapt o familie de virusuri care infectează anumite mucoase. Din 200 de tulpini de HPV, 30 se localizează la nivel genital. Dintre acestea, 15 tipuri de tulpini sunt implicate în apariţia cancerului de col, două dintre ele fiind cele mai periculoase.

  • drama femeilor de la tara, mame la tara, avort femei sate, mortalitate materna, mame pentru viata, World Vision Romania

    Adolescente care își încep viața sexuală prematur și care ajung mame pentru a treia oară când o tânără de la oraș abia se hotărăște să se căsătorească. Femei care știu ce e contracepția, dar pe care o ignoră fiindcă o consideră fie costisitoare, fie un moft de oraș. Mame-eroine, pe care condițiile precare de la țară și lipsa veniturilor le condamnă la o viață înrobitoare. Acesta este portretul succint al femeii de la țară, de meserie mamă.