Durere pelviană cronică? Consultați de urgență medicul ginecologic, căci ar putea fi endometrioză

durere.jpg

durere abdominala
Endometrioza afectează de obicei persoanele de sex feminin în perioada fertilă.
foto: Shutterstock

Ce este endometrioza? Țesutul care tapetează cavitatea uterină se numește endometru (mucoasă uterină). Localizarea în afara situației naturale a unui țesut cu structură și funcție asemănătoare endometrului definește această afecțiune care se numește endometrioză. Aceasta poate fi cu localizare genitală (ovare, trompe uterine, ligamente uterine, col, vagin), extragenitală (peritoneală, intestinală, vezicală, cutanată) sau localizată la alte organe (plămân și chiar creier). Deși este o afecțiune benignă endometrioza poate afecta atât organele învecinate cât și altele la distanță, pe cale limfatică și sanguină.

Endometrioza afectează de obicei persoanele de sex feminin în perioada fertilă

Deși cauza apariției endometriozei nu este complet elucidată încă, sunt mai multe teorii legate de modalitatea de apariție a endometriozei printre care cele mai importante, sunt:

  • Teoria menstruației retrograde (evacuarea parțială de sânge menstrual și fragmente de endometru prin trompele uterine către abdomen în locul căii normale prin colul uterin);
  • Teoria transformării (metaplaziei) unor celule care au acest potențial, peritoneale, care acoperă toate organele din abdomen, în celule - țesut cu aspect și funcție endometrială.

endometrioza.jpg

endometrioza sistem reproducator feminin
Este foarte important de știut că endometrioza este una dintre cele mai importante cauze de infertilitate.

Rezultatul prezenței acestui țesut în afara cavității uterine este că acesta evoluează sub acțiunea hormonilor ovarieni la fel ca endometrul uterin. Rezultă colecții sanguine, țesuturi cicatriciale și aderențe între organele afectate.

Ce favorizează apariția endometriozei

Printre factorii favorizanți ai apariției endometriozei putem enumera: imunitate modificată, menstruații prelungite, apariția primei menstruații la vârste mai mici, cicluri menstruale mai scurte, factori genetici, subponderabilitate, factori alimentari.

Este foarte important de știut că este una dintre cele mai importante cauze de infertilitate.

Simptome endometrioză

Această afecțiune are manifestări importante generate de procesele expansive lunare ale țesutului endometrial ectopic: durere intensă intermenstruală, durere intensă în timpul menstruației (dismenoree), durere în timpul relațiilor intime (dispareunie). Din cauza acestor manifestări, endometrioza a fost numită și boala celor 3 D.

În afară de durere, boala se mai poate manifesta prin sângerări digestive, ale tractului respirator, cefalee, în funcție de extensia ei.

Endometrioza generează apariția leziunilor cel mai adesea la nivelul ovarelor și peritoneului pelvin, dar poate fi găsită și la nivel cutanat (ombilic), linii de incizie chirurgicală după operații obstreticale sau ginecologice.

Diagnosticul este imagistic, ecografic, RMN, dar modalitatea suverană este laparoscopia și examenul anatomopatologic.

Tratament endometrioză

conf._dr._poiana.jpg

conf dr poiana
Conf. Dr. Nicolae Poiana, Doctor în științe medicale, Medic primar Obstetrică – Ginecologie și Chirurgie Oncologică, Spitalul Clinic Sanador.

 

Ca principii de tratament, se utilizează contraceptivele orale (de nerecomandat în special cele care conțin și estrogeni), suprimarea menstruației pe perioade care se pot întinde până la 6 luni (cu medicație progesteronică continuă sau medicație asemănătoare hormonilor hipofizari - de preferat).

Medicamentele împotriva durerii și antiinflamatoarele pot fi utile. Niciunul dintre principiile de tratament de mai sus nu tratează cauza, nu face să dispară boala, ci numai parțial efectele acesteia. În ciuda oricărui tratament, afecțiunea are un caracter recidivant.

Tratamentul de elecție este intervenția chirurgicală, de preferat laparoscopică, pentru înlăturarea sau coagularea focarelor de endometrioză, completate cu suprimarea menstruației pentru 3-6 luni pentru prevenirea recidivelor.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1