Duminică, 23 februarie, este Duminica Lăsatului sec de carne (a înfricoșătoarei Judecăți)

Duminica aceasta (23 februarie) este numită și Duminică Înfricoşatei Judecăţi sau Duminica lăsatului sec de carne. Se numește astfel deoarece, în mod tradițional, este ultima zi în care se mănâncă produse din carne înainte de Sfintele Paști. De aceea, în săptămâna care urmează creștinii ortodocși se abțin să consume carne, totuși ei mai mănâncă ouă și produse lactate.

Săptămâna Albă

Din acest motiv, săptămâna următoare se numește ” Săptămâna Albă”, iar în unele jurisdicții este admis și consumul de pește.

Săptămâna Albă îi simbolizează pe Adam și pe Eva în Rai, când încă nu erau consumatori de carne. Această duminică este a treia duminică a Triodului și urmează după Duminica Fiului Risipitor, înainte de Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Aceasta este a treia săptămână a perioadei pregătitoare a Postului Mare din Biserica Ortodoxă.  

Citirea din această duminică din Evanghelie a parabolei lui Hristos ”despre Judecata de Apoi (Matei 25:31-46) este în continuarea celor din duminicile anterioare şi ne învaţă că nu este suficient să Îl vedem pe Iisus, ci să ne vedem pe noi aşa cum suntem şi să ne întoarcem acasă la Dumnezeu ca fiul său rătăcitor. Biserica învaţă că, pe lângă cele de dinainte, mai este nevoie să devenim fiii lui Dumnezeu urmându-L pe Hristos, Fiul Său Unul-Născut şi văzându-L pe Hristos în fiecare om şi slujindu-i lui Hristos prin slujirea aproapelui nostru.”

Loading...