De ce să ţinem cont când alegem mierea

Ultima actualizare:

    Dacă vrei să înlocuieşti mierea cu zahărul, ţine cont că prima are mai multe calorii
Dacă vrei să înlocuieşti mierea cu zahărul, ţine cont că prima are mai multe calorii

Cu atâtea sortimente pe rafturi, alegerea mierii poate deveni o misiune grea, mai ales că sub un ambalaj de încredere se poate ascunde un produs falsificat. Care sunt criteriile de ţinut minte când o cumpărăm, află din articolul nostru.

Mierea este un aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate, de aceea este indicat să o consumăm cât mai des dacă nu suferim de diabet.

Este sursă de vitamine din complexul B, de minerale (potasiu, magneziu), glucide (fructoză, glucoză), enzime (implicate în digestie), amionoacizi şi antioxidanţi. Este un bun laxativ, stimulează imunitatea, tratează durerea de gât, iar studiile au arătat că poate preveni cancerul. Însă, pentru a ne bucura de aceste avantaje, trebuie să consumăm un produs de calitate.

Cristalizată sau lichidă?

După ce este extrasă, orice miere se prezintă în stare lichidă. După un timp, unele cristalizează, în funcţie de conţinutul de fructoză şi de glucoză. Astfel, o miere lichidă este cea o concentraţie mai mare de fructoză, iar cea care are în componenţă mai multă glucoză zahariseşte mai repede (practic, zaharurile se prezintă sub formă de cristale, nu ca lichid).

De pildă, mierea de salcâm este bogată în fructoză şi rămâne lichidă pe o perioadă lungă, chiar şi 2 ani, spre deosebire de cea de rapiţă, care cristalizează rapid. Zaharisirea este un proces natural, care nu alterează beneficiile nutriţionale.

Dacă preferi mierea cristalizată pentru a o întinde pe pâine, de exemplu, o poţi aduce în stare lichidă printr-o încălzire uşoară, în baie de apă caldă, la temperaturi care să nu depăşească 20 de grade Celsius. Temperaturile mari distrug substanţele benefice, mai mult, eliberează compuşi toxici, motiv pentru care nu trebuie adăugată în ceaiul fierbinte, de pildă.

Cele mai multe sortimente sunt pasteurizate

Majoritatea sortimentelor de miere pe care le găsim pe rafturi sunt pasteurizate, adică sunt tratate la temperaturi foarte mari. Prin acest proces, se elimină drojdiile care produc fermentare, dar sunt distruşi şi unii compuşi benefici. Avantajul este că mierea pasterizată poate fi păstrată mai mult timp, la temperaturi de 20 de grade Celsius.

SFAT: Dacă preferi mierea nepasteurizată, ţine-o la frigider, pentru că fermentează repede.

Află mai multe pe clicksanatate.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net