De ce apare insuficiența cardiacă

insuficienta_cardiaca.jpg

insuficienta cardiaca, inima, durere in piept, simptome insuficienta cardiaca, palpitatii
Printre simptomele insuficienţei cardiace se numără palpitaţiile, dureri toracice şi dificultăţile de respiraţie.
www.clicksanatate.ro

Problemă gravă de sănătate, care poate pune viața în primejdie, insuficiența cardiacă poate fi ținută sub control numai dacă este descoperită la timp și dacă se fac anumite modificări în stilul de viață.

„Insuficiența cardiacă este un sindrom cauzat de afectarea funcției sau structurii inimii, manifestată prin incapacitatea cordului de a pompa sânge necesar acoperirii nevoilor metabolice ale organismului“, explică medicul cardiolog Oana Purcar.

Întrucât inima nu mai funcționează așa cum trebuie, organismul reține apă și sare, cordul crește în dimensiuni și există riscul să apară tahicardia (accelerarea frecvenței bătăilor inimii cu peste 90 de pulsații pe minut).

O boală, mai multe cauze

„Cea mai frecventă afecțiune implicată în etiologia insuficienței cardiace este boala cardiacă ischemică (infarctul miocardic, cardiomiopatia ischemică)“, precizează medicul.

Și diabetul zaharat, bolile tiroidiene, miocardita (inflamația mușchiului inimii) și tensiunea arterială mare, care nu este ținută sub control, pot duce la dezvoltarea insuficienței cardiace. Totodată, vârsta înaintată este un alt factor care favorizează instalarea bolii. Asta pentru că, pe măsură ce îmbătrânim, mușchiul inimii își pierde din flexibilitate, împiedicând inima să se umple de sânge.

Cum se manifestă

„Simptomul cel mai frecvent al insuficienței cardiace este dispneea (senzația de respirație dificilă) la eforturi ușoare sau în repaus, uneori cu necesitatea de a dormi în poziția șezând“, spune medicul Oana Purcar. Printre simptomele specifice bolii se mai numără: oboseală la mers, creșterea în greutate din cauza acumulării de fluide în corp, umflarea picioarelor, tusea seacă, palpitații, dureri toracice, scăderea apetitului, urinări frecvente. 

Află pe clicksanatate.ro ce modificări de stil de viață sunt indicate dacă suferi de insuficiență cardiacă!

Argintul te ajută să te vindeci mai repede

Constipația, posibil factor de risc al bolilor de rinichi

 

loading...
Loading...

Citește și