Cum să te pregătești corect pentru operația de cataractă

326fcaa7-9075-461c-b75f-57c68f13ee79.jpeg

Operatie ochi
Operația de cataractă este o procedură comună, simplă, rapidă, care te ajută la restabilirea vederii.
Foto: Shutterstock

Operația de cataractă este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale din lume. Este o procedură rapidă și cu un risc scăzut, care poate restabili vederea prin înlocuirea cristalinului opacifiat cu unul artificial.

În mod normal, lentila ochiului este clară și transparentă. Atunci când se dezvoltă cataracta, cristalinul devine opac și acest lucru afectează vederea. Cataracta este o boală frecventă, care afectează, în medie, mai mult de una din cinci persoane după vârsta de 65 de ani și aproape două din trei după vârsta de 85 de ani. Dacă boala este prea avansată și îngreunează viața de zi cu zi, medicul oftalmolog poate sugera o intervenție chirurgicală, care poate fi singura modalitate de a restabili în mod corespunzător vederea, în aceste condiții. Dacă ai primit acest diagnostic, iată ce trebuie să iei în considerare pentru a te pregăti corespunzător pentru intervenția chirurgicală și a te reface în cel mai scurt timp după. 

Planifică cu atenție data procedurii

Operația de cataractă nu este, în general, una de urgență. Deci programează intervenția atunci când ți se pare confortabil și potrivit ție, dar nu întârzia prea mult. Procedura are loc în ambulatoriu - nu vei sta la clinică sau spital decât câteva ore - și se efectuează sub anestezie locală. Cel mai adesea, boala afectează ambii ochi în același timp, dar, ca măsură de precauție, este posibil ca medicul să recomande intervențiile una după cealaltă, la interval de câteva săptămâni. De asemenea, asigură-te că ai pe cineva disponibil în ziua operației de cataracta, care să te însoțească acasă și eventual să petreacă ziua respectivă cu tine, dacă ai nevoie de ajutor. 

Ce faci cu o zi înainte de operație

Respectă recomandările medicului chirurg. Aplică picăturile antibiotice și/ sau antiinflamatoare care ți-au fost prescrise. Discută în prealabil cu specialistul, dar, dacă nu este indicat altfel, ia-ți tratamentele celelalte ca de obicei.

Ce faci în ziua intervenției

Nu lua micul dejun, ci bea doar o băutură caldă. Ia cu tine minimum de bagaj, dar nu uita de documente și dosarul medical. Dacă vrei să te relaxezi, folosește surse audio, precum muzică, podcast-uri etc. După operație, ochiul la care s-a intervenit va fi protejat de un pansament special. Poți să pleci de îndată ce medicul chirurg își dă acordul, câteva ore mai târziu.

Ce faci după operația de cataractă

Nu intra în panică dacă suferi de o sensibilitate puternică la lumină și ai dificultăți să citești, în primele două-trei zile de la operație, pentru că acesta este un lucru normal. Evită șamponul și produsele de machiaj timp de trei-patru zile, dar și înotul, până la trei săptămâni. De asemenea, se recomandă să nu te apleci și să nu transporți greutăți timp de câteva zile, pentru a nu pune presiune suplimentară asupra ochiului operat. În ceea ce privește îngrijirea propriu-zisă a ochiului, cel mai probabil, medicul îți va prescrie picături oftalmice și antiinflamatoare și va stabili controalele de după operație. 

În general, îți poți relua rapid activitățile obișnuite. Totuși, nu vei putea șofa decât după aproximativ o lună, când îți vei fi recăpătat pe deplin acuitatea vizuală. 

Ce ochelari porți după operația de cataractă

Operația de cataractă înseamnă o vedere îmbunătățită, dar nu 100% corectată. Acest lucru înseamnă și noi ochelari. Ținând cont că vederea se va stabiliza după câteva săptămâni, ai răbdare și așteaptă până la un nou control oftalmologic. De asemenea, dacă trebuie să te operezi la ambii ochi, trebuie să ai grijă pentru că va apărea un dezechilibru care poate crea o problemă cu percepția contrastelor și evaluarea distanțelor. Corecția optică finală va fi prescrisă, dacă este necesar, de oftalmolog, de obicei la trei-patru săptămâni după operație.

 

În majoritatea cazurilor, operația de cataractă nu provoacă dureri și este o intervenție simplă care te poate ajuta să îți reiei viața normală relativ rapid.

Loading...