Cum să recunoști simptomele mușcăturii de căpușă

Ultima actualizare:

    După muşcătura de căpuşă, poţi să nu prezinţi niciun simptom sau se poate întâmpla să suferi o reacţie alergică.www.clicksanatate.ro
După muşcătura de căpuşă, poţi să nu prezinţi niciun simptom sau se poate întâmpla să suferi o reacţie alergică.www.clicksanatate.ro

Căpușele, aceste mici insecte care se regăsesc de regulă în iarbă înaltă și în zonele umbroase ale pădurii, se hrănesc cu sângele patrupedelor și al oamenilor. Pot fi purtătoare de virusuri și de aceea sunt considerate periculoase.

Gândește-te bine înainte de a merge desculț prin iarbă, căci există pericolul să fii mușcat de căpușe. Acestea fac parte din aceeași familie cu cea a păianjenilor, clasa arahnidelor. În primă fază, căpușele sunt greu de văzut cu ochiul liber, căci sunt extrem de mici, însă ele trec prin mai multe faze de creștere (larve, nimfe și adulți). Cu cât vor suge mai mult sânge cu atât se vor umfla și vor deveni cât mai vizibile.

Dacă ai fost mușcat de o căpușă și ai găsit-o înfiptă în piele, nu încerca să o scoți singur, ci prezintă-te de urgență la medic. Căpușa se scoate cu ajutorul unui obiect special care se găsește doar în spital.

Dacă vei încerca să o scoți de unul singur, există pericolul ca insecta să se rupă în două, iar corpul va rămâne implantat în piele. De asemenea, se poate ca insecta să pătrundă și mai adânc în piele.

Este interzisă folosirea vaselinei, căldurii, fosforului și a altor metode de scoatere a căpușei. De multe ori, căpușa, spre deosebire de alte insecte (țânțari, purici, muște, furnici, păianjeni) rămâne pentru mult timp în piele și se hrănește cu sânge până ajunge să se dubleze ca volum. După aceea, sătulă fiind, se va elibera singură.

Știai că...

... înainte, hrana preferată a căpușelor era sângele șoarecilor de câmp? De câțiva ani însă, culturile agricole s-au împuținat, astfel că și rozătoarele sunt în număr mai mic. Căpușele însă s-au înmulțit și au început să se alimenteze cu sânge de la alte animale sau de la om.

După ce recunoști o căpușă

Pentru a fi sigur că este vorba despre această insectă, îi poți număra picioarele. Căpușa are 8 membre. Când căpușa nu e îmbuibată cu sânge, este plată, iar când se hrănește devine rotundă.

Febra și înțepenirea gâtului, posibile simptome

Nu e obligatoriu ca, dacă ești mușcat de căpușă, să te îmbolnăvești de vreo boală gravă. Poți chiar să nu prezinți niciun simptom, însă se poate întâmpla și să suferi o reacție alergică. Specialiștii spun că anumite tipuri de căpușe pot într-adevăr să transmită boli oamenilor și animalelor atunci când le mușcă.

Află pe clicksanatate.ro ce boli de pot transmite prin mușcătura de căpușă!

Pătrunjelul, secretul sănătății tale

Cât de importantă este dieta pentru o dantură sănătoasă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net