Cum ne protejăm de alergia la ambrozie. Specialiştii ne recomandă să aerisim locuinţele doar noaptea

Ultima actualizare:

    Ambrozia îi afectează şi pe cei care nu sunt alergicifoto: captura Facebook
Ambrozia îi afectează şi pe cei care nu sunt alergicifoto: captura Facebook

A început sezonul ambroziei, iar medicii ne avertizează că este o plantă extrem de periculoasă care provoacă alergii severe. Medicii spun că expunerea la această plantă poate cauza astmul şi ne recomandă ca nici măcar hainele să nu le uscăm afară în această perioadă. De asemenea, în intervalul 6.00 şi 16.00 este recomandat să ţinem geamurile închise şi să aerisim doar noaptea.

Statisticile arată că în Europa sunt aproximativ 33 milioane de oameni cu alergii cauzate de ambrozie, iar cifrele se pot dubla în anii următori. Şi acest fapt este posibil din cauză că a crescut periioada în care ambrozia provoacă alergii.

Ce este ambrozia

Ambrozia este o buruiană invazivă originară din America de Nord.  Crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruine și locuri lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paragină, iarba pârloagelor, floarea pustei). A fost introdusă în Europa cu diferite cereale, fiind semnalată pentru prima dată în 1863 în Germania; în România a fost observată prima dată la Orșova în anul 1910, acum fiind întâlnită mai ales pe Valea Mureșului, în Banat, în județele Bihor, Vaslui, Giurgiu. Înflorește în august-septembrie, potrivit wikipedia.

Planta destul de rezistentă la pesticide. Poate ajunge și la 1, 5 m, devine vizibilă in iunie, iulie, crește brusc și începe să înflorească de la sfârșitul lui iulie. Produce cantități foarte mari de polen. Cercetărorii au descoperit că înmulţirea ei este favorizată de poluare.

Cum se manifestă alergia la ambrozie

Pentru a ne lămuri care sunt problemele legate de expunerea la această plantă dar şi cum putem preveni alergiile la ambrozie, am stat de vorbă cu dr. Brîndușa Petruțescu, medic specialist alergologie și imunologie clinică în Ambulatoriul SUU Bucureşti.

„Principalele manifestări ale alergiei la polenul de ambrozie: rinita alergică, care este cea mai frecventă, conjunctivita alergică care se asociază adesea cu rinita (în mai mult de 50% din cazuri pacienții cu rinită alergică au și conjunctivită alergică) astm alergic care poate fi privit ca și o complicație în timp, dar poate să dea și pusee de dermatită atopică prin desenzibilizarea cutanată, căci polenul se poate depune pe piele”, a explicat  dr. Brîndușa Petruțescu.

Medicul mai spune că simptomele  de rinită, conjunctivită apar în fiecare an într-o anumită perioadă: august, septembrie. Astfel, ne putem da seama că suntem alergici la această plantă.

Dr. Brîndușa Petruțescu este medic specialist alergologie și imunologie clinică în Ambulatoriul SUU Bucureşti
Dr. Brîndușa Petruțescu este medic specialist alergologie și imunologie clinică în Ambulatoriul SUU Bucureşti

Cum se tratează alergia la ambrozie şi ce complicaţii are

Conform unor studii, după 5 ani de evoluția alergiei la ambrozie apare astmul. „Deci totul începe cu o banală rinită, eventual conjunctivită, tratate simptomatic, fără a merge la medic, dar s-au făcut studii care au arătat că după 5 ani de evoluție 80% dintre  cei alergici, pot dezvolta simptome de astm, la început ușoară tuse, șuierat în piept. Au fost însă citate cazuri în care au apărut crize de astm sever cu obstrucție și pacientul a ajuns în Urgență. Deci se poate ajunge la crize severe de astm, care necesită spitalizare, internare, perfuzii”, a explicat dr. Brîndușa Petruțescu pentru Click! .

Medicul specialist alergolog Brîndușa Petruțescu ne dă câteva sfaturi care ne ajută să ne protejăm de alergia la ambrozie:

•       Evitarea activităţilor exterioare, în aer liber, când concentraţia polenurilor este mare (în sezoanele polenice, în special în zilele călduroase şi uscate), se preferă activităţi în exterior în zilele umede, înnorate sau ploioase.

• Evitarea pe cât posibil a zonelor cu concentraţii crescute de polenuri,

• Vacanţele se preferă în zone cu concentraţii reduse de polen conform indicaţiilor (ex. la mare pe plajă).  

• Nu se recomandă plimbări, alergări, mers pe bicicletă sau picnicuri în parcuri sau în mediu rural în timpul sezonului polenic.

• Se evită cositul sau tăierea/tunsul ierbii, şi dacă este absolut necesar, se impune purtare de mască specială şi ochelari protectori.

• Se recomandă închiderea ferestrelor locuinţei între orele 6.00 şi 16.00 (deschiderea poate fi recomandată după miezul nopţii) sau închiderea geamurilor autovehiculelor,  utilizarea instalaţiilor de aer condiţionat şi a filtrelor speciale pentru alergene, în perioada sezonului polenic.

• Purtarea de ochelari protectori în mediul exterior (preferabil cu apărătoare la părţile superioare şi laterale ale ramelor).

• Spălarea frecventă a feţei cu apă în cursul zilei şi duşul la sosirea la domiciliu pentru îndepărtarea grăuncioarelor de polen.

• Uscarea lenjeriei şi a hainelor preferabil în uscător, nu în mediu exterior, în timpul sezonului polenic

• Trebuie precizat că în cazul alergiilor, pe lângă tratamentul simptomatic (care doar ameliorează simptomele) există și varianta desenzibilizării, care se începe cu 3-4 luni înainte de debutul sezonului de polenizare.

Amenzi uriașe pentru terenurile năpădite de ambrozie

Autorităţile dau amenzi de până la 20.000 de lei firmelor care, conform legii 62/2018, nu au eradicat ambrozia de pe terenuri.  Lucrările de distrugere a acestei plente deosebit de periculoase trebuieau făcute până la 30 iunie. Deja autoritățile au început controalele și au apărut și primele avertismente.

Potrivit legislației în vigoare, ”proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”. Nerespectarea acestor constituie contravenție și se sancționează cu avertisment.

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net