Cum funcționează tratamentul pentru Covid-19. Ce greșeli fac pacienții care se tratează acasă

Ultima actualizare:

    Dr. Victoria Aramă atrage atenția asupra schemelor de tratament care circulă pe internet și care le pot face mult rău bolnavilor de Covid-19foto: politicidesanatate.ro
Dr. Victoria Aramă atrage atenția asupra schemelor de tratament care circulă pe internet și care le pot face mult rău bolnavilor de Covid-19foto: politicidesanatate.ro

Prof. dr. Victoria Aramă, șefa uneia dintre secțiile Institutului „Matei Balș” și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, a explicat într-un interviu pentru Spotmedia.ro cum funcționează tratamentul medicamentos pentru pacienții cu Covid-19. Medicul a atras atenția asupra greșelilor pe care le fac persoanele care se tratează acasă, după scheme care circulă pe internet.

Dr. Victoria Aramă a explicat cum folosesc medicii din spitalele Covid medicamentele recomandate în acest moment în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

”Tratamentul din COVID-19 are 2 laturi: prima este tratamentul etiologic antiviral cu acțiune directă asupra virusului și a doua-a este tratamentul patogenic, acesta din urmă adresându-se mecanismelor prin care virusul produce leziunile din COVID-19.

Din păcate, încă nu avem un tratament antiviral suficient de eficient asupra virsului SARS-CoV-2, care să controleze infecția în prima etapă de evoluție și care să împiedice evoluția către următoarele stadii ale boli.Remdesivirul, singurul antiviral autorizat de FDA pentru COVID-19, nu aduce beneficii semnificative în evoluția bolii, așa cum de altfel a subliniat recent și OMS”, a explicat specialistul.

Nu există un medicament antiviral eficient pentru începutul bolii, ca în cazul gripei

Dr. Aramă a precizat că în acest moment nu există un medicament antiviral cu administrare orală, care să poată fi folosit acasă, în faza de început a bolii, pentru a împiedica apariția complicațiilor.

”Este nevoie de un antiviral cu eficiență înaltă împotriva virusului SARS-CoV-2, care să aibă și formă de administrare orală, pentru a fi administrat la domiciliu și care să controleze bine replicarea virusului încă din stadiile precoce, așa cum există oseltamivirul (Tamiflu) pentru gripă”, a declarat dr. Aramă pentru Spotmedia.ro.

Acesta este motivul pentru care, dacă se produce așa-numita furtună de citokine, la câteva zile de la debutul bolii, medicii apelează la un medicament ieftin și accesibil, dexametazona.

”Neavând încă un antiviral destul de potent asupra virusului, în formele medii și severe de Covid-19 nu ne bazăm numai pe terapia antivirală, ci avem nevoie și de un tratament patogenic, care se adresează sindromului de inflamație sistemică, acelei furtuni imunologice de citokine, care poate produce leziuni în toate organele, furtună pe care încercam să o stăpânim.

În acest scop utilizăm cu succes dexametazona – medicament ieftin și accesibil, care administrat la momentul potrivit poate ajuta pacienții să nu ajungă în faza critică de boală.

În formele severe, dexametazona nu reușește întotdeauna să controleze singură evoluția bolii, mai ales atunci când pacienții se prezintă târziu la spital.”

Schemele de tratament de pe internet, periculoase pentru pacienții care se tratează acasă

Medicul a atras atenția asupra unui fenomen foarte periculos și foarte răspândit în acest moment, în condițiile în care spitalele au devenit neîncăpătoare, iar numărul cazurilor noi a crescut. Multe persoane aleg să se trateze după scheme care circulă pe internet și ajung în spital în faze foarte avansate ale bolii, când nu mai este mare lucru de făcut.

”Vedem și noi aceste scheme de tratament la pacienții care vin pentru internare cu forme severe de boală, de unde rezultă că nu au fost eficiente. Trebuie să fie cât se poate de clar: automedicația în această boală este foarte periculoasă.

Majoritatea pacienților care ajung la spital cu forme severe au urmat o astfel de schemă de tratament, dintre cele care circulă pe rețelele de socializare. Din acest motiv s-au golit farmaciile de Azitromicina, Hidroxiclorochină, Fraxiparină, Clexane, Aspenter, Vitamina D, C etc.

Deși la începutul pandemiei s-a crezut că Azitromicina și Hidroxiclorochina pot avea un efect antiviral asupra virusului SARS-CoV-2, s-a dovedit însă ulterior că efectul lor în vivo asupra virusului este infim sau absent.

Azitromicina este un antibiotic din familia macrolidelor, care cel mult poate avea un efect într-o suprainfecție bacteriană survenită ca o complicație la un pacient cu COVID-19.

A lua din proprie inițiativă Azitromicina la debutul bolii, când nu există suspiciunea unei complicații prin suprainfecție bacteriană în cadrul COVID-19, va conduce în scurt timp la o explozie a rezistenței la antibiotice a bacteriilor, fapt ce va compromite pentru viitor întreaga clasa de antibiotice din care face parte Azitromicina.

Citește și:

Cele mai promițătoare 6 tratamente pentru Covid-19

Mai nou, de pe rețelele de socializare, populația a aflat despre efectul benefic al Dexametazonei și pacienții au început să și-o administreze singuri de la primul semn de boală, fără prescripție medicală, fapt care este extrem de periculos.

Dexametazona nu este recomandată la începutul bolii, atunci când replicarea virală este maximă, ea este indicată atunci când se instalează semnele «furtunii de citokine», altfel spus atunci când sindromul de inflamație sistemică este intens, iar bolnavul are o afectare pulmonară moderată sau severă cu tendință la scăderea saturației în oxigen a sângelui.

Administrarea Dexametazonei la începutul bolii, când virusul se replică intens, va scadea puterea de apărare a organismului și va stimula replicarea virală, fapt care în absența unui tratament antiviral eficient va conduce de fapt la agravarea bolii.

Prin urmare, tratamentul în COVID-19 trebuie condus de un medic care cunoaște boala și știe când este momentul potrivit pentru inițierea fiecărui tratament. Automedicația este periculoaasă și trebuie evitată”, a explicat specialistul.

Citește tot interviul pe Spotmedia.ro.

image
image
image
image
image
image
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net