COVID-19: Săpunul este mai eficient decât clorul

apa_si_sapun.jpg

Virusurile cu înveliș lipidic pot fi ucise cu uşurinţă doar cu apă şi săpun
clicksanatate.ro

În lupta cu virusul SARS-CoV-2, nu produsele dezinfectante scumpe şi nici clorul nu sunt mai eficiente ca săpunul. Explicaţia virusologului Jane Greatorex, de la Universitatea Cambridge.

Apa şi săpunul reprezintă în continuare cea mai eficientă armă împotriva bolilor infecţioase, inclusiv în combaterea epidemiei de COVID-19. Deşi produsele dezinfectante pe bază de alcool şi clor au fost primele care s-au epuizat la rafturi, experţii spun că nu acestea au capacitatea de a neutraliza răspândirea virusului. Aceeaşi concluzie vizează şi clorul, despre care Jane Greatorex, virusolog la Universitatea Cambridge, spune că atunci când foloseşti clor este “ca şi cum ai vâna o muscă cu bâta”, notează nationalgeographic.com Mai mult decât atât, clorul poate coroda metalele şi duce la alte probleme respiratorii dacă este inhalat prea mult, de-a lungul timpului.

“Cu clorul, dacă îl pui pe o suprafaţă cu multă murdărie, murdăria o să mănânce clorul”, spune Lisa Casanova, cercetător în domeniul sănătăţii mediului la Universitatea de Stat din Georgia, SUA. Împreună cu alţi experţi, Lisa recomandă în locul clorului folosirea unor săpunuri mai blânde, precum săpunul lichid de vase, pentru a dezinfecta cu uşurinţă suprafeţele interioare şi exterioare.

Citește continuarea aici

Loading...