Cele mai bune remedii pentru durerile de gât

durere-de-gat.jpg

Foto: Shutterstock
Citeste tot despre: 

În sezonul rece, apar frecvent durerile de gât şi tusea, fără să fie întotdeauna asociate cu o gripă sau o răceală. Pe fondul unei imunităţi mai scăzute, o băutură foarte rece este suficientă pentru a provoca durerea de gât. Citeşte în numărul din decembrie al revistei Click! Sănătate ce ajută în acest sens.

Gargara cu apă sărată
Când bunicile noastre ne spuneau să facem gargară cu apă cu sare, ştiau ele ce spun, fiindcă sarea e antiseptică şi curăţă gâtul. Apa cu sare elimină excesul de mucus, ajutând şi la desfundarea nasului. E suficientă 1 linguriţă cu sare la o cană de apă caldă, nu fierbinte, care se amestecă. Se face gargară de 3 ori pe zi, dar nu mai des, pentru că în exces se usucă gâtul şi situaţia se înrăutăţeşte.
Oţet de mere cu miere şi apă caldă
Aciditatea ridicată a unui amestec de oţet de mere, miere şi apă caldă poate să distrugă bacteriile. Mierea calmează durerea de gât, iar oţetul de mere e un bun antiseptic. Se amestecă jumătate de cană cu apă caldă cu 2 linguri de oţet de mere şi una de miere şi se face gargară de 2-3 ori pe zi.
Plante de ajutor
Ceaiurile de plante calde pot duce la stimularea imunităţii.  
Echinacea, lemnul-dulce - care este o plantă medicinală cu efect antiviral şi antibacterian, nalba mare - care ajută la formarea şi eliminarea mucusului, toate pot fi utilizate sub formă de tincturi, dar şi ca ceaiuri. Se pot bea, de asemenea, 3-4 căni pe zi cu infuzie din amestec de flori de soc, mentă şi salvie, în părţi egale şi se iau 3-4 linguriţe pe zi de miere zaharisită.
Busuiocul este şi el de folos în caz de febră, tuse sau durere în gât; ceaiul scade febra şi reduce inflamaţia gâtului, iar frunzele proaspete mestecate fluidizează mucusul. Ceaiul se prepară tot ca infuzie, dintr-o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă.
Muşeţelul are efecte calmante şi relaxante asupra muşchilor, astfel ajutându-ne să ne odihnim mai bine. Un plic cu muşeţel se pune într-o cană şi se toarnă apă clocotită, se acoperă şi se lasă 10 minute. Apoi se pune o linguriţă de miere şi o felie de lămâie. Se beau câteva ceaiuri calde pe zi.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1