Ceașca de sănătate: Sânzienele, plante magice, tratează 70 de afecțiuni grave

Ultima actualizare:

    Sânzienele tratează 70 de afecțiuni;  ritualul cu sânziene vizează prosperitate și protecția culturilor Sursa foto: Adevărul.ro
Sânzienele tratează 70 de afecțiuni; ritualul cu sânziene vizează prosperitate și protecția culturilor Sursa foto: Adevărul.ro

Din 24 iunie suntem în sezonul sânzienelor! La acea dată, creștinii ortodocși au sărbătorit Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul , sărbătoare ce coincide cu sărbătoarea Sânzienelor. Aceste plante sunt evocate în tradiția populară de sute și sute de ani pentru puterile lor magice atât în lupta de combatere a zeci de afecțiuni , cât și pentru ritualurile de noroc.

Sânzienele (numite în popor drăgaică sau floarea Sfântului Ioan) înfloresc în a doua parte a lunii iunie și sunt răspândite prin fânețe și pășuni . Totodatăm, parfumatele  flori galbene de sânziene ( Galium mullugo) au efecte terapeutice mai puternice decât sânzienele albe.    

1. Sânzienele sunt bogate în substanțe active  

Specialiștii menționează că proprietăţile terapeutice ale sânzienelor: diuretice, depurative, sedative, laxative, antiinflamatoare, antiseptice, cicatrizante, tonice, afrodiziace şi anticancerigene sunt conferite plantei de substanţele active din compoziţia lor : taninul, enzimele, acidul citric, saponinele şi glucidele. În același timp, potrivit unor opinii recente, sânzienele trebuie recoltate în intervalul iunie-septembrie.

Fitoterapeuții recomandă tratamentul cu aceste plante magice în 70 de afecțiuni grave . Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, a studiat îndeaproape efectele terapeutice ale sânzienelor,  plantele „magice” ale verii:” Sânzienele  au efecte benefice recunoscute în tratamentul a mai bine  de 70 de  afecţiuni grave:  boli renale (cistite, calculi şi nisip la rinichi şi la vezica urinară), boli ale glandei tiroide şi ale corzilor vocale, dereglări neuro-vegetative, intoxicaţii, cancer al limbii şi al laringelui ”. De asemenea, alte studii recente au demonstrat că terapia cu sânziene este benefică pentru hipertensivi, anemici, depresivi,  pentru bolnavii de ulcer şi de cancer de piele.

3. Ceaiul de sânziene tratează afecţiuni renale şi hepatice

Ceaiul de sânziene este un leac eficient pentru bolile de rinichi, dar şi pentru afecţiunile localizate la nivelul ficatului, pancreasului şi splinei. În tratamentul acestor afecţiun,i fitoterapeuții recomandă infuzia combinată din flori de sânziene.

4. Sânzienele sunt benefice și pentru bolnavii cu insuficienţa renală

S-a constatat că pentru bolnavii cu insuficienţă renală, care necesită dializă, este eficient un tratament cu infuzie preparată din trei plante: sânziene, urzică moartă şi splinuţă; aceste plante se amestecă în părţi egale. Infuzia se prepară dintr-o lingură din acest amestec şi din 300 ml de apă clocotită. Planta se infuzeză timp de trei minute, apoi se filtrează. Se administrează câte trei-patru căni de ceai pe zi, pe termen lung. Prima cană se bea cu 30 de minute înainte de micul dejun, cu înghiţituri mici, iar restul se consumă pe parcursul zilei.   

5. Sânzienele tratează cu succes bolile sistemului nervos

Tratamentul cu macerat la rece de sânziene s-a dovedit eficient în bolile sistemului nervos (epilepsie, boala Parkinson, Alzheimer) şi în tulburările cauzate de menopauză. Pentru prepararea extractului se foloseşte o lingură de plantă uscată care se macerează un interval de opt-zece ore într-o cană cu apă rece. Ceaiul se strecoară, dar  se încălzeşte puţin, înainte de a fi băut. Se administrează câte trei căni pe zi, iar efectele se pot resimţi după zece zile. Terapia durează două luni, iar după o pauză de 14 zile se poate repeta. În condiţii de stres, sânzienele se pot asocia cu planta trei-fraţi-pătaţi (în părţi egale). Pentru prepararea unui ceai antistres de foloseşte o lingură de amestec din cele două plante care se infuzează trei minute într-o cană cu apă fierbinte. Tratamentul trebuie continuat  timp de șase săptămâni și zilnic se administrează câte trei-patru căni pe zi. 

6. Pentru corzile vocale  este bună infuzia concentrată

În tratamentul laringitei, faringitei, în afecţiunile corzilor vocale şi ale glandei tiroide, fitoterapeuții recomandă gargara preparată  din infuzie concentrată de sânziene.  Aceasta se prepară din trei linguriţe de sânziene uscate şi 250 ml de apă clocotită. Zilnic se face gargară cu câte trei căni de infuzie.

7. Pentru afecțiunile tiroidei este benefic maceratul

Pentru afecțiunile tiroidei, specialiștii recomandă un remediu foarte eficient : maceratul preparat din coji verzi de nucă uscate şi măcinate şi sânziene (câte trei linguri din fiecare). Plantele se lasă la macerat în apă rece, de seara până dimineaţa. Se beau trei căni de ceai pe zi, dar prima ceaşcă se consumă înainte de micul dejun. Tratamentul trebuie urmat pe termen lung (12 până la 24 de luni). În timpul tratamentului, seara, se unge zona externă corespunzătoare tiroidei cu tinctură de sânziene, apoi cu ulei de sânziene.

8. O băutură cu sânziene-alternativă pentru cafeaua de dimineaţă

Cafeaua de dimineață poate fi înlocuită cu succes cu o băutură care conține și flori de sânziene. Această ”cafeluță” naturistă  se prepară  dintr-o cană cu apă, 2 linguriţe de  pulbere de sânziene, puţină scorţişoară şi o linguriţă de miere.  

9. Persoanele cu hipocalcemie, atenție la tratamentul cu gălbenele

În opinia unor terapeuţi, tratamentele pe bază de sânziene trebuie urmate cu prudenţă de persoanele diagnosticate cu hipocalcemie, deoarece se crede că aceste flori dizolvă calciul.

10 . Sânzienele – remediu în cosmetică

De multă vreme, infuzia de sânziene galbene este folosită şi în cosmetică sub formă de comprese. Acest remediu menţine elasticitatea  pielii şi estompează ridurile fine. O infuzie pentru uz cosmetic se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate şi o cană cu apă clocotită cu care se umezeşte o compresă care se aplică pe faţă dimineaţa şi seara.  

Recomandarea fitoterapeuților

Pentru ca proprietăţile terapeutice ale sânzienelor să fie maxime, fitoterapeuții recomandă culegerea florilor în timpul prânzului.  

Reţetele săptămânii  

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia: Se prepară din două linguriţe de sânziene uscate care se infuzează în 500 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul şi, după 15 minute, ceaiul se strecoară şi se bea călduţ. Zilnic se consumă două căni, timp de 18 zile. 

Infuzia combinată din flori de sânziene tratează hidropizia

Infuzia combinată se prepară astfel: se pun două linguriţe de pulbere de sânziene la macerat într-o jumătate de cană cu apă de seara până dimineaţa, când se filtrează. Pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte. Aceasta se lasă  la infuzat 15 minute şi, după ce se răceşte, se amestecă cele două extracte. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat două luni şi se poate repeta după o pauză de 30 de zile. De asemenea, infuzia combinată este eficientă şi pentru cei care suferă de hidropizie (acumulare de lichid în ţesuturi) şi de cloroză (o formă de anemie).

Siropul de sânziene: Se prepară o infuzie concentrată din patru linguri de flori şi un litru de apă. Florile se infuzează 15 minute, apoi ceaiul se strecoară şi se pune din nou la fiert cu un kg de zahăr. Când siropul se îngroaşă, se adaugă zeama unei lămâi. După alte trei-patru clocote se stinge focul şi, când siropul s-a mai răcit, se toarnă în sticle.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net