Ceaşca de sănătate: Cele mai eficiente plante care «topesc» pietrele la rinichi

Citeste tot despre: 

Infuzia de coada-calului, de coada racului, decoctul de păpădie, coacăzul negru, mesteacănul, mătasea de porumb şi un amestec de păpălău cu ienuper sunt câteva remedii excelente care îmblânzesc durerile cauzate de pietrele la rinichi.

Învaţă cum să le prepari şi când să le consumi pentru a scăpa de chinuitoarele dureri de rinichi.

Ce trebuie să ştiţi despre calculii renali

Calculii renali („pietrele") sunt aglomerări de cristale, care se formează în rinichi sau în căile urinare, ca depuneri provenite din substanţe aflate în urină. În formă incipientă, boala nu are nici un simptom.

Pe măsură ce calculii cresc, apar primele manifestări dureroase. Din punct de vedere clinic, există două feluri de calculi: cei sedentari (ficşi) şi calculii migratori.

Primii sunt şi cei care nu provoacă dureri. În schimb, cei migratori au tendinţa să se deplaseze de-a lungul ureterului. În alte situaţii, „migratorii" sunt cei mai periculoşi : ei se blochează pe traseu şi declanşează colica, o durere violentă care începe în spate şi iradiază spre partea interioară a coapsei. Adeseori, colica apare la frig, în urma unui efort sau a zdruncinăturilor.

„Bolnavul trebuie să bea multe ceaiuri şi să urmeze o dietă care să reducă sau să dizolve elementele din componenţa pietrelor. De asemenea, dieta trebuie să corecteze, aciditatea sau alcalinitatea urinei.

Tratamentele naturiste se adresează tuturor bolnavilor cu acest tip de suferinţă, chiar dacă au unul sau mai mulţi calculi ori dacă au făcut una sau mai multe operaţii de îndepărtare a acestor pietre", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie sau nutriţie..

Bolnavul trebuie să bea multe ceaiuri diuretice, în cantităţi cât mai mari, pentru a avea o diureză de peste doi litri în 24 de ore. Acest tratament contribuie la curăţarea rinichilor şi a canalelor urinare.

Este important să se consume ceaiuri diuretice variate. Se recomandă un ceai diferit în fiecare zi.

Consumă zilnic ceai de coada calului

Ceaiul preparat din această plantă este foarte util, pentru că micşorează calculii şi măreşte diureza. Mai mult, acidul salicilic din compoziţia plantei calmează durerile. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită şi 250 ml de apă. După 15 minute de fierbere, la foc mic, ceaiul se strecoară. Se consumă trei-patru căni pe zi.

Coada racului-un antibiotic excelent

Ceaiul de coada racului (se foloseşte partea aeriană a plantei) se recomandă în cazurile grave, când în urină se observă sânge sau când medicul constată o infecţie. Ceaiul joacă rolul unui antibiotic puternic, care împiedică înmulţirea microbilor. Pentru prepararea unei căni de infuzie se foloseşte o linguriţă de plantă, care se infuzează în 250 ml apă clocotită, timp de 10 minute. Se pot consuma câte trei căni pe zi.

Coacăzul negru are efect depurativ

Bolnavii trebuie să bea câte trei căni de ceai pe zi pentru efectul diuretic, depurativ şi hemostatic. Infuzia de coacăz negru este recomandată de fitoterapeuţi, pentru că elimină acidul uric în exces şi, de asemenea, alcalinizează urina.

Mesteacănul dizolvă uraţii

Infuzia preparată din frunze de mesteacăn este un remediu dovedit pentru bolnavii care au pietre la rinichi, deoarece are puterea să dizolve calculii şi să stimuleze eliminarea acidului uric.

Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă, care se infuzează, zece minute, într-o cană cu apă clocotită. Când este călduţ, în ceai se adaugă o linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Se bea după ce preparatul a stat în repaus 4-5 ore. Doza zilnică este de două- trei căni.

Păpădia topeşte calculii renali

Datorită substanţelor din compoziţia rădăcinii, păpădia poate să micşoreze calculii renali şi poate să contribuie la eliminarea lor. Decoctul se prepară din două linguriţe de rădăcină şi 250 ml apă, care se fierb timp de 15 minute. Doza necesară este de câte două căni pe zi.

Păpălăul dizolvă calculii din oxalaţi

Fructele de păpălău conţin acid citric. Ceaiul contribuie, mai ales, la dizolvarea şi la eliminarea calculilor formaţi din oxalaţi. Decoctul se prepară din două linguriţe de fructe, care se fierb în 250 ml de apă, timp de 15 minute. Se recomandă un consum zilnic de câte trei-patru căni pe zi.

Se poate folosi o combinaţie de fructe de păpălău (două linguriţe), de coada calului (patru linguriţe) şi de enuper (o linguriţă). Plantele se fierb într-un litru de apă, timp de 15 minute. Cantitatea se bea într-o singură zi.

Mătasea de porumb elimină pietrele

În vremuri îndepărtate, în medicina populară, mătasea de porumb era recomandată în tratarea infecţiilor urinare. Studiile ulterioare au dovedit că acest leac tratează cu succes bolile de inimă, de ficat, cistitele şi calculii renali. Mai mult, o cură cu infuzie de porumb este o soluţie la îndemână pentru pierderea kilogramelor în plus.

Mătasea de porumb se culege când boabele de porumb sunt „tinere", lăptoase. Atunci, planta se lasă la uscat, la umbră.

Infuzia se prepară din două linguri de plantă uscată care se infuzează într-o cană de 200 ml cu apă clocotită timp de 15 minute. Consumă câte o lingură la un interval de trei ore dacă ai pietre la rinchi. Tratamentul trebuie continuat până la vindecare.

Bine de ştiut

Pedicuţa -un calmant al colicilor dureroase

Pedicuţa este un bun calmant al colicilor foarte dureroase. În acest caz, ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă, care se fierbe în 250 ml de apă, timp de cinci minute.Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1