Ce trebuie să ştii despre donatorii de spermă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Statisticile mondiale pe tema infertilităţii arată că între 5 şi 20% dintre cupluri nu pot avea copii, iar în jumătate din aceste cazuri vina o are factorul masculin. În multe situaţii, donatorii de spermă sunt singura soluţie. Iată ce condiţii trebuie să îndeplinească ei.

“Conform rapoartelor Agenţiei Naţionale de Transplant publicate anual, sunt confirmate câteva sute de naşteri în România, în ultimii ani, ca urmare a inseminărilor sau fertilizărilor in vitro cu spermă donată”, spune dr. Laura Dracea, director medical al clinicii de fertilizare Gynera București. Donatorii de spermă pot fi cunoscuţi (li se poate dezvălui identitatea, cu acceptul lor) sau anonimi (identitatea e cunoscută doar la banca de spermă). În ambele cazuri, donatorul trebuie să fie sănătos, fertil, să aibă discernământ şi să doneze din motive altruiste.


    Dr. Laura Dracea
Dr. Laura Dracea

Potrivit legislaţiei europene, donarea se face în mod benevol şi gratuit. Bărbatul e examinat clinic şi consiliat psihologic, răspunde unui chestionar legat de antecedentele medicale şi stilul de viaţă, efectuează investigaţii de sânge, spermă şi urină. Proba de spermă este congelata şi ţinută în carantină timp de 6 luni, apoi donatorul e testat din nou, pentru a confirma lipsa unor virusuri agresive, cum sunt virusul HIV şi cele care determină hepatita B şi C. Abia după validarea de la 6 luni, proba poate fi eliberată din banca de spermă către o potenţială primitoare. Profilul donatorului include vârsta, rasa /etnia, înălţimea, nivelul de educaţie, caracteristici genetice (culoarea ochilor, părului, grupa de sânge). Donatorul nu este remunerat pentru donare, dar avantajul său este că beneficiază gratuit de toate aceste investigaţii, explică dr. Laura Dracea. 

În prezent, în România nu există bănci de spermă de la donatori. Aici, bărbaţii îşi pot congela sperma doar în scop personal, pentru a-şi putea prezerva fertilitatea în viitor. “Putem oferi această soluţie bărbaţilor care doresc să ia măsuri de precauţie înainte de a urma o intervenţie chirurgicală, un tratament cu citostatice sau iradiere (care pot distruge fertilitatea), au profesii de risc în armată, în mediul toxic etc. Pentru româncele care au nevoie de un donator, aducem probe congelate din bănci de spermă internaţionale, unde există posibilitatea alegerii profilului donatorului. Totul este confidenţial, nu se poate dezvălui identitatea respectivului donator”, adaugă specialistul. 

image
image
image
image
image
image
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net