Ce rişti dacă iei prea des pilula de a doua zi

Ultima actualizare:

Numită și "pastila de a doua zi" sau "pastila din dimineața de după", contracepția de urgență împiedică apariția unei sarcini prin prevenirea ovulației, datorită lenovorgestrelului, același hormon prezent în multe contraceptive cu administrare regulată.

Dacă a avut loc un „accident", ideal este să acţionezi cât mai curând după acesta. Astfel, pastila are o eficiență de 95% în primele 24 de ore, de 85% dacă este luată între orele 24-48 de la contactul sexual neprotejat și de 58% în intervalul 49-72 de ore după. Dacă este administrată după cele 72 de ore, pilula de a doua zi nu te mai poate ajuta să eviți sarcina nedorită. De asemenea, dacă apar vărsături în primele 2-3 ore după administrare, este necesar să iei o altă pilulă.

Potrivit medicului Mirela Pola, dr. primar obstetrică-ginecologie din cadrul MedLife, efectele secundare care pot apărea sunt temporare si includ senzații de amețeală, greță, oboseală, dureri de cap, de stomac sau la nivelul sânilor, diaree sau dereglări ale ciclului menstrual. Acestea din urmă înseamnă că menstruația poate să apară cu maxim 5 zile mai devreme sau mai târziu decât de obicei și pot fi însoțite de sângerări neregulate până când ciclul își reia regularitatea.

Contracepția de urgență nu este recomandată pentru uz regulat, ci doar la... urgență. Se poate lua de maximum două-trei ori pe an, întrucât poate duce la dereglări de lungă durată ale ciclului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net