Ce este „maskne”, afecțiunea de care suferă cei care poartă mască

Ultima actualizare:

    Coșurile apar pe nas, pe obraji și pe mandibulă, adică pe acele zone acoperite de mască
Coșurile apar pe nas, pe obraji și pe mandibulă, adică pe acele zone acoperite de mască

În anul pandemiei, a mai apărut o afecțiune în vocabularul medicilor și pe fața pacienților: maskne. Este o acnee dată de purtarea măștii de protecție și care le afectează în principal pe femei. Specialiștii ne spun cum să o prevenim, dar și cum să o tratăm, odată apărută.

Cauza apariției acneei

Nu suntem medici, dar am ajuns, anul acesta, să purtăm zilnic, ore în șir, măști sanitare. Cei care au tenul sensibil și nu sunt obișnuiți cu ele riscă alergii și coșuri. Problema este atât de răspândită, încât medicii i-au găsit și un nume: maskne. Este o acnee cauzată de factori mecanici, precum acoperirea și frecarea tenului de masca de protecție. „Umezeala care se formează (vara din cauza căldurii, iarna a condensului), aerisirea deficitară și frecarea sunt factori care creează un mediu propice pentru multiplicarea microorganismelor. Porii se astupă, iar pe ten apar diverse forme de acnee, de la mici pustule până la forme severe de acnee chistică”, a explicat Mihaela Rotaru, make-up artist și trainer.

În pandemie, Mihaela Rotaru le învață pe femei să pună mai mult preț pe machiajul ochilor
În pandemie, Mihaela Rotaru le învață pe femei să pună mai mult preț pe machiajul ochilor

Renunță la fondul de ten!

Pentru a evita efectele neplăcute și uneori dureroase ale acestei afecțiuni ale pielii, specialistul recomandă femeilor să nu se machieze atunci când poartă mască. Produsele de make-up nu fac altceva decât să agraveze situația, întrucât fisurile minore cauzate de frecarea măștii pe față facilitează pătrunderea produselor și implicit a bacteriilor în piele. Mai concret, este recomandată evitarea cremelor cu texturi grase, fondurile de ten, pudra, iluminatoarele, corectoarele și blush-urile cremoase.

În schimb, ideal ar fi să alegem cremele dermato- cosmetice cu formule ușoare, care vor crea un strat protector împotriva fricțiunii mecanice. Este bine să evităm produsele care au în compoziție substanțe cu potențial iritant, cum este retinolul, acizii și altele, a mai precizat Mihaela Rotaru. De asemenea, specialistul recomandă aplicarea cremei idratante cu cel puțin 20 de minute înainte de purtarea măștii, pentru a se absorbi crema suficient, fără alte resturi din mască, care s-ar putea lipi de față. E bine să mizăm pe geluri sau creme cu acizi din fructe sau cu acid salicilic, pentru o exfoliere blândă și pentru a nu lăsa să se acumuleze celulele moarte, pe geluri calmante, apă termală și măști cu zinc, sulf și argilă. Masca se schimbă o dată la patru ore, sau oricând simțim că s-a umezit.

Ce poți face pentru a trata acneea cauzată de masca sanitară?

Odată apărută acneea, e necesar să ne adaptăm rutina de îngrijire a pielii, dar fără să exagerăm. „Trebuie să descărcăm excesul de sebum de pe piele cu gel antiseboreic simplu, nu cu unul agresiv, pe bază de hidroacizi sau agenți exfolianți, pentru că vom sensibiliza și mai mult pielea. E trebuie să fie integră și sănătoasă. Menținem ritualul de demachiere, curățare, hidratare. Dacă acneea se agravează, tratamentul local extern va fi completat în cabinetul medicului cu alte terapii cu laser, sau cu medicație”, aflăm de la medicul dermatolog Amalia Anghel.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net