Ce dietă trebuie să urmezi când ai gripă sau viroză

10-utile-51904369_l.jpg

9 sfaturi de urmat în plin sezon al îmbolnăvirilor
Citeste tot despre: 

Atenţie la gripă şi la viroze! Zeci de mii de cazuri de viroze sunt înregistrate săptămânal, iar gripa face şi ea ravagii. Dacă te-ai îmbolnăvit, e bine să respecţi câteva reguli simple. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu te învaţă ce să mănânci ca să te vindeci cât mai repede.

Lichide. „În primul rând, e esenţial consumul de apă, ceai de plante şi sucuri de fructe şi legume cu toată pulpa adăugată, proaspăt stoarse. În acest fel, toxinele care au cauzat apariţia simptomelor pot fi îndepărtate mai repede”, explică nutriţionistul Lygia Alexandrescu. Pe de altă parte, în perioada de boală, trebuie evitate cafeaua şi ceaiul negru, deoarece  au efect diuretic şi deshidratează organismul.

Broccoli. „Este o legumă care are în compoziţia sa un complex de nutrienţi cu potenţial efect antioxidant, antiinflamator şi detoxifiant, fiind astfel un aliment imuno-stimulator, mai spune specialistul.

Alimente fermentate bogate în probiotice. Aici, vorbim, îndeosebi, de chefir, care stimulează sistemul imunitar afectat de răceală. „Probioticele sunt considerate elemente benefice sănătăţii, datorită faptului că echilibrează balanţa dintre bacteriile „bune” şi cele care produc boli la nivelul sistemului nostru digestiv”, arată nutriţionistul.

Peşte. Este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne, atuurile acestuia fiind proteinele de calitate şi grăsimile cu valoare biologică ridicată - renumiţii acizi graşi Omega 3, capabili să menţină sistemul imunitar optim funcţional.

Morcov şi dovleac. Sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten, efectul acestui nutrient asupra sănătăţii fiind studiat clinic, organismul putând beneficia de protecţie împotriva radicalilor liberi, substanţe care distrug membrana celulară.

Alimente iuţi. „Piperul, muştarul iute, hreanul pot fi consumate în cantităţi moderate, pentru că ele au efect descongestionant nazal, favorizând drenajul mucozităţilor. Ceapa ajută la curăţarea congestiilor şi la eliminarea excesului de mucus. Usturoiul îmbunătăţeşte activitatea globulelor albe, măreşte producţia de anticorpi”, spune dr. Alexandrescu.

Condimente. Dintre acestea, ghimbirul, turmericul, oregano, dar şi ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator.

Supe, salate, soteuri. În cazul în care apetitul este redus, supele de zarzavat, salatele, soteurile de legume pot constitui variante de meniu pentru această perioadă. 

Grapefruit. Este un fruct cu proprietăţi miraculoase în ceea ce priveşte tratarea răcelii. Are un conţinut mare de vitamina C şi ajută la detoxifierea ficatului. Grapefruitul trebuie să fie consumat în întregime, adică şi partea de pulpă albă sau roz amăruie, pentru că doar aşa se pot preveni răcelile şi se poate întări sistemul imunitar. 

Ce trebuie să evităm?

„Printre alimentele de evitat în perioada răcelii se numără laptele şi produsele lactate, existând studii clinice care arată că anumite componente ale laptelui determină eliberarea de histamine în organism, substanţă care contribuie la agravarea congestiei nazale”, menţionează Lygia Alexandrescu.

Totodată, băuturile alcoolice trebuie interzise, pentru că deshidratează organismul, favorizează eliminarea vitaminei C din corp şi încarcă suplimentar ficatul deja extenuat de luptă cu toxinele bolii. Grăsimile, brânza grasă, carnea şi produsele de patiserie trebuie evitate cât mai mult cu putinţă. De asemenea, dulciurile şi produsele zaharoase trebuie eliminate din dietă pe perioada răcelii.

Click! spune

Gripa face ravagii în ţara noastră. Ultimul bilanţ, dat publicităţii marţi, de Ministerul Sănătăţii, arată că nu mai puţin de 40 de români au murit. Toţi erau bolnavi cronici, care nu se vaccinaseră antigripal. La nivel naţional, sunt în jur de 550 de persoane diagnosticate cu această boală, care pare să se extindă rapid.

Loading...
 
 

Citește și

  • gripa decese vaccinare pandemii sfaturi

    Două noi decese provocate de gripă au fost confirmate de medici. Este vorba de o femeie de 55 de ani şi de una de 61 de ani. Astfel, numărul românilor uciși de gripă a ajuns la 39, în acest sezon. Respectați cu sfințeniei regulile elementare de igienă și evitați pe cât posibil aglomerația pentru a vă feri de virusul gripal!

  • Suntem în plin sezon de gripă şi afecţiuni respiratorii. De la o zi la alta auzim noi şi noi spitale intrate în carantină din cauza răspândirii virusurilor gripale.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1