Ce analize ne arată starea plămânilor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pentru evaluarea stării de sănătate a funcţiei pulmonare şi a căilor respiratorii, trebuie să-ţi faci periodic o serie de investigaţii, cum ar fi bronhoscopia, spirometria sau analiza sputei. Click! îţi spune astăzi de ce sunt importante şi cum îţi pot salva viaţa.

La ce ajută bronhoscopia

Analiză necesară în depistarea unor afecţiuni de la nivelul gâtului, traheei sau laringelui, bronhoscopia permite şi realizarea biopsiei sau îndepărtarea unor corpi străini de la nivelul căilor respiratorii. Medicul analizează interiorul căilor respiratorii cu ajutorul unui instrument subţire, numit bronhoscop. Procedura ajută la diagnosticarea unor boli precum cancerul bronhopulmonar, fibrozele pulmonare şi tuberculoza. Înaintea realizării bronhoscopiei, este necesară efectuarea unor analize de sânge şi a unor teste respiratorii. Medicul trebuie să fie informat dacă pacientul este alergic la vreun medicament, dacă se află sub tratament cronic sau dacă ia anticoagulante. 

Anestezie locală sau generală?

Bronhoscopia cu bronhoscopul flexibil: pacientului i se aplică un anestezic la nivelul gurii şi nasului. Camera bronhoscopului este conectată la un monitor, prelevându-se probe. Bronhoscopia cu bronhoscopul rigid: se efectuează anestezia generală, după care este introdus bronhoscopul. Preţurile variază între 300 şi 700 de lei. 

Spirometria, importantă

Investigaţie nedureroasă, spirometria este ieftină şi durează puţin. Trebuie realizată o dată la şase luni sau măcar o dată pe an în special de cei care au peste 40 de ani şi fumează sau se expun la diverse noxe profesionale. La adulţi, spirometria este utilă pentru depistarea şi pentru monitorizarea astmului bronşic, bronşitei cronice, emfizemului pulmonar şi fibrozei pulmonare. În cazul copiilor, analiza este indicată când există suspiciune de astm, de bronşiolite, de diferite alergii respiratorii sau de mucoviscidoză (boală genetică ce se caracterizează printr-o vâscozitate anormală a mucoaselor). Cei mici nu pot face această investigaţie mai devreme de vârsta de şase ani, când pot să colaboreze cu medicul. 

Cum se efectuează 

Se foloseşte un aparat numit spirometru, ce măsoară cantitatea de aer care intră şi iese din plămâni. Spirometrul este alcătuit dintr-un dispozitiv care contorizează fluxul şi volumul de aer inspirat şi expirat, un computer care înregistrează datele şi le reprezintă grafic şi o piesă de unică folosinţă în care pacientul trebuie să sufle. Parametrii respiratori înregistraţi sunt apoi analizaţi de medic. 

Este un test ieftin 

Cu trimitere de la medicul de familie, spirometria este gratuită. Dacă optezi pentru o clinică privată, costul ei se încadrează între 60 şi 90 de lei. 

Examenul sputei depistează infecţiile 

Analiza sputei este un test care descoperă bacteriile şi ciupercile responsabile de infecţiile căilor respiratorii şi a plămânilor, care se manifestă prin respiraţie greoaie şi tuse cu expectoraţii maro-verde sau care conţine sânge. De asemenea, arată ce tratament este eficient pentru tratarea simptomelor şi monitorizează acţiunea lui. Un rezultat normal (negativ) înseamnă că nu s-a dezvoltat nici o bacterie sau ciupercă dăunătoare pentru organism, în timp ce unul anormal (pozitiv) detectează bacterii şi ciuperci în spută, care pot cauza bronşită, prenumonie sau tuberculoză. Examenul costă între 15 şi 100 de lei. 

Citiţi mâine ce teste se fac pentru piele

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net