Când e nevoie de terapia cu insulină

masurare_glicemie.jpg

insulinoterapie, glicemie, diabet zaharat, insulina, diabet in sarcina
Când în decurs de 10 ani valorile glicemiei depăşesc 200 mg/dl, iar medicaţia antidiabetică orală nu mai dă rezultate, diabetologul recomandă insulinoterapia.
www.clicksanatate.ro

Necesară în metabolismul glucidelor, proteinelor și grăsimilor, insulina trebuie suplimentată fie temporar, până la echilibrarea glicemiei, fie ca tratament de durată, când medicația și dieta nu mai pot reduce glicemia mărită.

Dacă în diabetul de tip 2, secreția scăzută de insulină poate fi stimulată prin medicamente orale sau prin regim, în cazul celui de tip 1, pancreasul nu secretă suficientă insulină și este nevoie de tratament cu acest hormon.

Atunci când în decurs de 10 ani sau chiar mai puțin valorile glicemiei depășesc 200 mg/dl, iar medicația antidiabetică orală nu mai dă rezultate, cu atât mai puțin un regim de scădere a glucozei din sânge, medicul diabetolog recomandă insulinoterapia cu diverse tipuri de insulină, în funcție de boală, de orarul meselor și de activitatea diabeticului. Tot el va stabili intervalul dintre injecție și orarul meselor în funcție de nivelul glicemiei, locul injecției, activitatea din orele următoare.

Tratamentul presupune adaptarea dozei de insulină la dietă și nu invers. De aceea, medicul trebuie să ia în calcul cantitatea de glucide care vor fi consumate pe parcursul unei zile.

Este de mai multe tipuri

Un tip de insulină este cel cu acțiune rapidă, care reduce riscul scăderii glicemiei înainte de mese. Se aplică înaintea mesei sau imediat după. Acționează într-un sfert de oră de la administrare, are acțiune maximă la 1-4 ore după aceea și rămâne activă până la 8 ore. Din păcate, nu are efect și în cazul în care sunt consumate glucide la gustări sau dacă se face efort fizic urmat de scăderea glicemiei. În aceste cazuri, este nevoie de o doză de insulină bazală, cu acțiune prelungită, de până la 24 de ore.

Tipul de insulină cu acțiune rapidă este util la începutul tratamentului, pentru a stabili care este cantitatea de hormon necesară zilnic. Mai pot fi indicate insulină intermediară, care intră în acțiune după 2 ore și acționează pe parcursul a circa 24 de ore, sau insulina ultralentă cu o durată de până la 28 de ore.

Știai că...

...în cazul femeilor care suferă de diabet, pe parcursul unei sarcini, în locul medicamentelor orale, contraindicate în această perioadă, se poate apela, temporar, la insulină? În mod obișnuit, se folosește insulina rapidă cu cea bazală, însă trebuie stabilit cu diabetologul insulinele aprobate în graviditate.

Fiecare tip de insulină are seringa proprie

Insulina se păstrează întotdeauna la rece, la 2-8 grade Celsius, în partea de jos a ușii frigiderului sau în cuvele pentru fructe. Pentru a nu provoca dureri sau iritații, e bine să nu fie rece, de aceea e bine să fie lăsată la temperatura camerei cu puțin timp înainte de administrare, dar la loc ferit de razele soarelui. În privința administrării, se pot folosi seringa, un dispozitiv tip stilou, pompă sau jet-injector.

Află pe clicksanatate.ro cum poți să reduci durerea cauzată de injectarea insulinei!

Ce poți trata cu valeriană

Berea în cantități mari poate duce la cancer

 

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1