Când alcoolul îmbolnăveşte ficatul

Ultima actualizare:
baza alcool 1 jpeg

Hepatita alcoolică apare ca urmare a consumului exagerat de alcool, care afectează ficatul, ducând la acumularea de grăsimi, la inflamaţie şi leziuni. Este o boală care nu trebuie neglijată. Află din noul număr al revistei ”Click!Sănătate!” tot ce trebuie să ştii despre această afecţiune.

Semnale timpurii

La început, un ficat bolnav îşi manifestă suferinţa prin simptome vagi. La fel sunt şi semnele timpurii ale bolii hepatice alcoolice, care afectează alte organe din corp. Principalul semn este o stare generală de rău, dublată uneori de următoarele simptome: dureri abdominale, greaţă şi vărsături, diaree şi scăderea apetitului. Aceste simptome sunt deseori neglijate, bolnavul considerându-le simple indispoziţii pasagere sau rezultatul oboselii. 

Când afecţiunea hepatică progresează, simptomele sale devin mai uşor de recunoscut: icter sau o nuanţă galbenă a albului ochilor şi a pielii, edemul sau umflarea membrelor inferioare, o acumulare de lichid în abdomen (ascită), febră, frisoane, mâncărimi ale pielii, pierdere semnificativă în greutate, slăbiciune generală şi atrofiere a muşchilor, sânge în vărsături şi în scaun. Odată ce apar aceste simptome, afecţiunea a atins un stadiu avansat. Este crucial ca persoana afectată să meargă imediat la medic.

Ce forme poate avea boala

Hepatita majoră acută este o afecţiune destul de rară. Se datorează intoxicaţiei masive cu alcool şi evoluţia ei poate fi foarte gravă: toxicitatea alcoolului deteriorează sau chiar ucide celulele ficatului, putând să provoace moartea persoanei afectate. O formă severă de hepatită alcoolică este diagnosticată când pacientul are febră, dureri de ficat, icter sau hepatomegalie (mărirea ficatului, palpabil sub coastele din dreapta). Consumul de alcool în cantităţi mari (nu există doze definite, reacţiile la alcool fiind diferite în funcţie de indivizi) poate duce la hepatită cronică, cu episoade acute poate sfârşi în ciroză, boală cronică şi ireversibilă. Alcoolismul este responsabil pentru aproximativ 50% din cazurile de ciroză, care provoacă decesul, într-un timp scurt sau după câţiva ani de evoluţie cirotică. 

Tratament

Primul pas în tratarea hepatitei alcoolice, în orice stadiu, constă în eliminarea completă a alcoolului din viaţa persoanei afectate. Abstinenţa sau absenţa totală a alcoolului din dietă este obligatorie pentru a face hepatita alcoolică reversibilă. Ea poate ajuta la stoparea acestei afecţiuni, în fazele incipiente ale bolii hepatice. De exemplu, oprirea consumului de alcool după diagnosticul de ficat gras poate duce  la o ameliorare semnificativă a stării ficatului în 2-6 săptămâni. Dacă o persoană a fost diagnosticată cu hepatită alcoolică, în orice stadiu, se recomandă ca ea să nu reia niciodată consumul de alcool. În caz contrar, consecinţele pot fi grave. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net