Bolile provocate de aerul condiţionat! Medicii trag un semnal de alarmă

Ultima actualizare:

    Fluxul de aer condiţionat nu trebuie să fie îndreptat către nicio persoană  foto: Click!
Fluxul de aer condiţionat nu trebuie să fie îndreptat către nicio persoană foto: Click!

A venit vremea să pornim din nou aparatele de aer condiţionat, dar acest lucru trebuie făcut cu precauţie! Medicii avertizează asupra pericolelor la care ne expunem atunci când stăm prea mult într-o încăpere astfel ventilată. Pe lângă alergiile provocate de filtrele neschimbate, aerul condiţionat ne poate trimite la doctor cu afecţiuni grave cum sunt bronhopneumoniile.

Folosirea aparatului de aer condiţionat a devenit indispensabilă într-o clăduire de birouri, dar şi acasă atunci când temperaturile exterioare încep să crească. Din păcate, cu cât este folosit mai mult cu atât creşte şi incidenţa episoadelor de nevralgii, alergii, rinosinuzite şi a bronhopneumoniilor. Aceste afecţiuni se manifestă  atât la copii, cât şi la adulţii cu imunitate scăzută. Dr. Patricia Ene, medic primar ORL şi manager al Spitalului Judeţean Ilfov, avertizează asupra pericolelor la care ne expunem atunci când stăm prea mult cu aparatul de aer condiţionat deschis.


    Dr. Patricia Ene, medic primar ORL, este managerul Spitalului Judeţean Ilfov  foto: Victor Stroe
Dr. Patricia Ene, medic primar ORL, este managerul Spitalului Judeţean Ilfov foto: Victor Stroe

"Aerul rece predispune la instalarea şi acutizarea episoadelor de răceală, aducând mai repede pacienţii la medic. Alergiile nazale prin factori exogeni ca praf, pulberi sau spori de fungi sunt şi ele cu incidenţă crescută la populaţia care utilizează aparatele de  aer condiţionat al căror filtre nu au fost schimbate conform indicaţiilor de folosire. Pacienţii mai acuză dureri de cap, cefalee, senzaţie de înfundare a nasului, obstrucţie nazală cu rinoree şi strănut. Prezentarea la medic şi înlăturarea pe cât posibil a utilizării aerului condiţionat este întotdeauna indicată. Diagnosticarea şi tratamentul corespunzător se fac de către medic", ne-a explicat dr. Patricia Ene.

Specialiştii susţin că temperatura ideală la care ar trebui să stăm într-o încăpere este în jurul valorii de 22 de grade...+/- 3 grade, în funcţie de toleranţa fiecărui individ. Pe timp de caniculă utilizarea aparatului de aer condiţionat este indicată să se facă la valori de maxim 10 grade mai puţin decât temperatura de afară. De asemenea, este indicat ca orientarea fluxului de aer să fie spre un loc liber unde nu se află nimeni, astfel încât circulaţia aerului în cameră să fie cât mai eficientă şi să nu afecteze sănătatea niciunei persoane. 

image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net