În bătălia cu dulciurile nesănătoase. Variante făcute în casă pentru copii

copilul_si_pasiunea_pentru_dulciuri_jpg.jpg

Trebuie supravegheată cantitatea dulciurilor la copii
Sursa foto: Adevărul.ro

Statiticile precizează că România ocupă locul doi în Europa în privința obezității în rândul tinerilor. Atunci când dorim să ne menținem copiii sănătoși trebuie să facem față unei importante provocări, dulciurile .

Consecințele consumului excesiv de dulciuri se observă cu ochiul liber: în drumurile noastre prin parcuri sau la un loc de joacă constatăm că numărul copiilor supraponderali a crescut destul de mult în comparație cu etapa dinaintea anului 1989. Atunci piața nu era sufocată de atâtea dulciuri. Acum, copiii sunt tentați de varietatea dulciurilor și le consumă frecvent, chiar și pe stradă.

Odinioară dulciurile erau preparate în familie din ingrediente mai sănătoase, mai hrănitoare, supravegheate de mama sau de bunica copilului. Deserturile preferate conțineau mai ales brânză de vaci, stafide, ouă, o porție de ciocolată, iar fructele erau la ordinea zilei. În zilele noastre, dulciurile conțin multe chimicale și coloranți alimentari.

Din cauza excesului de dulciuri, prima care are de suferit este dantura copilului. Totuși, chimicalele din compoziția dulciurilor nesănătoase au efecte asupra întregului organism și încurajează obezitatea, totdeauna în strânsă legătură cu apariția diabetului. Totodată, obezitatea în cazul copilului are efecte negative asupra inimii, iar copilul va obosi mult mai repede. De asemenea, copilul obez va avea probleme cu hipertensiunea arterială. Totodată, excesul de dulciuri contribuie la creșterea nivelul de zahăr din sânge, un simpton specific diabetului  În acest caz, copilul va trebui să stea departe de dulciuri.

Rețete sănătoase și gustoase

Piure de banane

Pentru o porție folosim următoarele ingrediente: două linguri de cereale integrale (ovăz), două banane, o lingură de miere, o linguriță de scorțișoară, una de iaurt, una de cacao și o ceșcuță de lapte. Ingredientele se amestecă într-un robot de bucătărie până se omogenizează. Ca aromă folosim o linguriță de vanilie.

Desert de fructe cu iaurt

Într-un robot de bucătărie  amestecați mai multe ingrediente: un pahar de căpșuni, unul de mandarine, o ceașcă de chefir, o aromă specială - frunze de mentă de exemplu. Îndulciți desertul cu două lingurițe de miere.

Loading...